Sisi

In 1898 reageerde de wereld geschokt toen keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als 'Sisi' werd vermoord. Door de moord en haar opmerkelijke levenswijze ontstond er vervolgens een mythevorming rond de keizerin. Tegenwoordig kent iedereen Sisi alleen maar van de romantische films uit de jaren 50 met Romy Schneider in de hoofdrol.  Welk jong meisje heeft er nu niet van gedroomd om ooit een 'Sissi-jurk' te mogen dragen? De historische Sisi vertoont echter weinig gelijkenis met de persoon die uit de films naar voren komt. Waar de films een zoetsappig beeld geven, was de werkelijkheid geheel anders. Haar huwelijk was geen sprookje, de extreme dieeteisen, de dwangmatige zorg die ze besteedde aan haar schoonheid en gezondheid bezorgde haar een reputatie van excentriciteit.  Nadat de Oostenrijks-Hongaars Dubbelmonarchie tot stand was gekomen, werden Franz Joseph en Sisi in 1867 tot koning en koningin gekroond. Als de nieuwe koningin van Hongarije voelde zij zich verbonden met het temperamentvolle en trotse Hongaarse volk. Haar contacten met de bevolking vormden een lichtpunt in haar leven. De dramatische zelfmoord van haar zoon Rudolf in 1889 raakte de keizerin zo diep, dat ze vanaf dat moment uitsluitend in het zwart gekleed ging en werd ze praktisch onbenaderbaar. Veel mensen zagen haar alleen nog maar als een zwarte silhouet op afstand. Om aan het strenge Weense hofprotocol te ontkomen, ging Sisi veel op reis. Ze ontdekte dat reizen vrijheid met zich meebracht. Maar waar ze ook naartoe ging,  nergens vond ze de rust die ze zocht.  Haar gewelddadige dood in september 1898 gaf haar uiteindelijk de rust waar zijzelf de laatste jaren van haar leven zo naar verlangde. Sisi. Sprookje en werkelijkheid beschrijft het leven van de legendarische keizerin en gaat de confrontatie met de mythe en werkelijkheid aan.

Sisi • Sprookje & werkelijkheid • P. Aalders, K. Unterreiner, A.-D. Renting

Op 10 april 2015 verschijnt bij uitgeverij WalburgPers te Zutphen het boek Sisi. Sprookje & werkelijkheid van Katrin Unterreiner, Patric Aalders en Anne-Dirk Renting. Het boek beschrijft in woord en beeld het leven van deze legendarische keizerin en gaat de confrontatie met mythe en werkelijkheid aan. Ook aan Sisi’s bezoeken aan Nederland wordt ruim aandacht besteed. Sisi. Sprookje en werkelijkheid verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling die vanaf 10 april 2015 t/m 27 september 2015 op Paleis Het Loo te zien is.


In 1898 reageerde de wereld geschokt toen keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als ‘Sisi’, werd vermoord. Door de moord en de opmerkelijke levenswijze van Elisabeth vormde zich vervolgens een mythe rond de keizerin. Tegenwoordig kennen de meeste mensen Sisi alleen maar van de romantische films uit de jaren ’50 met Romy Schneider in de hoofdrol. Welk jong meisje heeft er nu niet van gedroomd om ooit een ‘Sissi-jurk’ te dragen?


De historische Sisi vertoont echter weinig gelijkenis met de persoon die uit de films naar voren komt. Waar de films een zoetsappig beeld van de keizerin geven, was de werkelijkheid geheel anders. Haar huwelijk was geen sprookje, de extreme dieeteisen en de dwangmatige zorg die ze besteedde aan haar schoonheid en gezondheid bezorgden haar een reputatie van excentriciteit. Nadat de Oostenrijks-Hongaars Dubbelmonarchie tot stand was gekomen, werden Franz Joseph en Sisi in 1867 tot koning en koningin gekroond. Als de nieuwe koningin van Hongarije voelde zij zich verbonden met het temperamentvolle en trotse Hongaarse volk. Haar contacten met de bevolking vormden een lichtpunt in haar leven.


De dramatische zelfmoord van haar zoon Rudolf in 1889 raakte de keizerin zo diep, dat ze vanaf dat moment uitsluitend in het zwart gekleed ging en praktisch onbenaderbaar werd. Veel mensen zagen haar alleen nog maar als een zwarte silhouet op afstand.
Om aan het strenge Weense hofprotocol te ontkomen, ging Sisi veel op reis. Ze ontdekte dat reizen vrijheid met zich meebracht. Maar waar ze ook naartoe ging, nergens vond ze de rust die ze zocht. Haar gewelddadige dood in september 1898 gaf haar uiteindelijk de rust waar zijzelf de laatste jaren van haar leven zo naar verlangde.


Het laatste hoofdstuk Sisi in Nederland beschrijft de twee langdurige bezoeken van keizerin Elisabeth aan Nederland, geschreven door Anne-Dirk Renting, bibliothecaris en conservator van Paleis Het Loo.


Sisi – Sprookje & werkelijkheid beschrijft het leven van de legendarische keizerin en gaat de confrontatie met de mythe en werkelijkheid aan.


Verschenen ter gelegenheid van de tentoonstelling Sisi, sprookje & werkelijkheid in Paleis Het Loo Nationaal Museum, Apeldoorn 2015.


Over de auteurs
Katrin Unterreiner (1969) was jarenlang wetenschappelijk leider van de Kaiser-appartementen in de Weense Hofburg en curator van het Sisi-museum. Patric Aalders (1971) is een royaltykenner en heeft op dit gebied aan verschillende publicaties meegewerkt en artikelen geschreven. Anne-Dirk Renting (1955) is bibliothecaris van Paleis Het Loo. Na zijn studie kunstgeschiedenis in Leiden en Berlijn bekwaamde hij zich in de Koninklijke Bibliotheek en de Herzog August Bibliothek (Wolfenbüttel) als boekhistoricus en bibliograaf.

Katrin Unterreiner, Patric Aalders en Anne-Dirk Renting, Sisi. Sprookje & werkelijkheid, Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, ISBN 978.90.5730.683.9, prijs € 19,95 – 112 pagina’sVoor interviews, beeldmateriaal en/of een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met Uitgeversmaatschappij WalburgPers
Winnie Urban, marketing & communicatie,
Postbus 4159, 7200 BD Zutphen
T +31(0)575-590336 F +31(0)575-542289
E publiciteit@walburgpers.nl
I www.walburgpers.nl
t Volg ons via twitter: @walburgpers
F Like ons op facebook!

© 2018 WalburgPers | design by leucq!