LEVERBARE TITELS >  Maritiem en Koloniaal >  Het korvet Lynx in Zuid-Amerika, de Filipijnen en Oost-IndiŽ 1823-1825 >
HOME
LEVERBARE TITELS
Geschiedenis
Kerk en Religie
Kunst en Cultuur
Maritiem en Koloniaal
Monument en Architectuur
Oorlog en Militaria
Recht en Bedrijf
Algemeen
Alle uitgaven
Educatief
E-BOOKS
APPS
VERWACHT
AANBIEDINGEN
EXTRA VOORDELIG
SERIES
ABONNEMENTEN
OVER WALBURG PERS
CONTACT
PERS & PUBLICITEIT
WALBURG PERS EDUCATIEF
Bestelinformatie
 Winkelwagen ()
 
  Het korvet Lynx in Zuid-Amerika, de Filipijnen en Oost-IndiŽ 1823-1825
  De Koninklijke Marine als instrument van het 'politiek systhema' van koning Willem I
 
J.E. Oosterling
J.E. Oosterling
  978.90.6011.659.3
  Maritiem en Koloniaal
  Werken van de Linschoten-Vereeniging
  360 pagina's
15 x 24 cm
genaaid gebonden met stofomslag
zw/w
  € 49,50
 

In september 1823 vertrok de uit Zutphen afkomstige kapitein-luitenant-ter-zee I.P.M. Willinck met het korvet 'Lynx' naar Oost-Indië. Hij bezocht Buenos Aires, voer om Kaap Hoorn, deed Chili en Peru aan, stak de Stille Oceaan over, moest uitwijken naar de Filippijnse Archipel en kwam na een reis van zestien maanden in Batavia aan. Het 'waarom' van deze ongebruikelijke tocht laat zich verklaren uit politieke en economische redenen.

In 1815 waren Nederland en België samengevoegd tot één Koninkrijk onder koning Willem I. Deze zag het als zijn taak de twee landsdelen tot één geheel te maken en wilde dit bereiken door de economische welvaart van zijn onderdanen te verhogen. Tevens hoopte de Koning dat een sterk Koninkrijk de basis zou vormen voor het spelen van een belangrijke rol in de internationale politiek. Minister A.R. Falck duidde het geheel van maatregelen dat hierop gericht was aan met de term 'politiek systhema'. De reis van Willinck vormde een onderdeel hiervan. Hij kreeg de opdracht mee om contact te leggen met de bestuurders van de pas onafhankelijk geworden staten in Latijns-Amerika en om economische informatie in te winnen over het gebied.

In deze uitgave wordt Willincks reis uitgebreid behandeld. Tevens wordt aandacht geschonken aan I.P.M. Willinck, de bemanning, de 'Lynx' en aan de cartografische en navigatiemiddelen.
De tweede helft van het boek bevat het reisverslag van de hand van Willinck. Het is boeiend te lezen hoe een Nederlander tegen de situatie in Latijns-Amerika aankeek, hoe het contact met mensen uit geheel andere culturen verliep, hoe hachelijk een dergelijke reis in het begin van de negentiende eeuw nog was en hoe een marineschip reilde en zeilde in die tijd. Kortom, een uniek document.

Deel 89 (1989) in de Werken van de Linschoten-Vereeniging.

Mail een vriend

Disclaimer Leveringsvoorwaarden Privacy Statement