LEVERBARE TITELS >  Maritiem en Koloniaal >  De avonturen van een VOC-soldaat >
HOME
LEVERBARE TITELS
Geschiedenis
Kerk en Religie
Kunst en Cultuur
Maritiem en Koloniaal
Monument en Architectuur
Oorlog en Militaria
Recht en Bedrijf
Algemeen
Alle uitgaven
Educatief
E-BOOKS
APPS
VERWACHT
AANBIEDINGEN
EXTRA VOORDELIG
SERIES
ABONNEMENTEN
OVER WALBURG PERS
CONTACT
PERS & PUBLICITEIT
WALBURG PERS EDUCATIEF
Bestelinformatie
 Winkelwagen ()
 
  De avonturen van een VOC-soldaat
  Het dagboek van Carolus van der Haeghe 1699-1705
 
J. Parmentier & R. Laarhoven (red.)
Dr. Jan Parmentier (1956) is historicus (maritieme en overzeese geschiedenis), verbonden aan Museum aan de Stroom in Antwerpen. Ruurdje Laarhoven Ph.D. is antropologe en historicus (Hawai’i Pacific University).
J. Parmentier & R. Laarhoven (red.)
  978.90.5730.194.0
  Maritiem en Koloniaal
  Werken van de Linschoten-Vereeniging
  208 pagina's
15,9 x 25 cm
genaaid gebonden met stofomslag
ge´llustreerd in zwart-wit
  € 29,95
 

Zin voor avontuur en een ongelukkige liefde. Dat is wat de Vlaming Carolus van der Haeghe ertoe dreef om zijn heil te gaan zoeken in Oost-Indië. Als VOC-soldaat reisde hij in 1699 naar het verre Batavia, waar hij echter al spoedig deserteerde. Wat volgt lijkt het verhaal uit een spannende avonturenroman. Groot verschil is echter, dat de lotgevallen van Carolus van der Haeghe ook echt zijn gebeurd. Aan de hand van zijn dagboek volgen we hem tijdens zijn omzwervingen op Batavia, de Filippijnen en in Japan. Zijn levendige en zeer boeiend geschreven dagboek geeft een unieke kijk op de levenswandel van een vrijbuiter in het Zuidoost-Azië van rond 1700.
In die tijd had de VOC ongeveer 35.000 mensen in dienst in Europa, Azië en Kaap de Goede Hoop. Deze bonte verzameling VOC-dienaren vormt een aardige dwarsdoorsnede van de toenmalige samenleving. Bewindhebbers, officieren en kooplui in compagniesdienst kregen in tal van biografische en economische studies reeds ruimschoots aandacht. Van matrozen en soldaten, die ruim driekwart van het VOC-personeel uitmaakten, weten we daarentegen heel weinig. Ego-documenten uit de onderste regionen van de VOC-hiërarchie zijn immers zeer zeldzaam. Het dagboek van Carolus van der Haeghe is dan ook een uitzonderlijk historisch egodocument.

Deel 93 van de Werken Linschoten-Vereeniging. Derde druk (2009) van het oorspronkelijke deel uit 1994.

Mail een vriend

Disclaimer Leveringsvoorwaarden Privacy Statement