VERWACHT >  De smeekbede van een oude slavin >
HOME
LEVERBARE TITELS
E-BOOKS
APPS
VERWACHT
AANBIEDINGEN
EXTRA VOORDELIG
SERIES
ABONNEMENTEN
OVER WALBURG PERS
CONTACT
PERS & PUBLICITEIT
WALBURG PERS EDUCATIEF
Bestelinformatie
 Winkelwagen ()
 
  De smeekbede van een oude slavin
  en andere verhalen uit de West
 
Erik van der Doe, Perry Moree en Dirk Tang
Erik van der Doe (1957), Perry Moree (1960) en Dirk J. Tang (1947) zijn maritiem-historici, verbonden aan het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek.
Erik van der Doe, Perry Moree en Dirk Tang
  978.90.5730.598.6
  Maritiem en Koloniaal
  Sailing Letters Journaal
  144 pagina's
17,3 x 24,6 cm
genaaid gebonden met dvd
ge´llustreerd in kleur en zwart-wit
  € 19,95
 

Nederland en Engeland hebben nogal wat zeeslagen met elkaar uitgevochten. Over en weer werden schepen tot zinken gebracht of veroverd. Scheepsladingen werden, samen met de aanwezige post, tot ‘prijs’ verklaard. De Engelsen maakten keurige beschrijvingen van de Nederlandse buit en de bemanningen van de gekaapte schepen werden uitvoerig verhoord. De verslagen daarvan werden – samen met honderdduizenden in beslag genomen papieren – eeuwenlang bewaard, aanvankelijk in de donkere kelders en tochtige zolders van de Tower of London en later in The National Archives. Niemand keek ooit om naar deze unieke verzameling, die meer dan 38.000 zakelijke en persoonlijke brieven bevat van en aan Nederlandse zeelieden, kooplieden en hun familie. Geen van deze brieven bereikte ooit zijn bestemming. Sommige zijn tot op de dag van vandaag niet eens geopend.
Pas in 1980 werden deze Prize Papers door een Nederlandse onderzoeker ontdekt. Het bestaan van deze archiefschat bleef echter slechts in kleine kring bekend. Het project Sailing Letters wil daarin verandering brengen. De omvang van het materiaal is indrukwekkend en uniek en de brieven zelf geven een goed beeld van het alledaagse leven in de 17de en 18de eeuw.
Ieder Sailing Letters Journaal bevat transcripties van opmerkelijke brieven en  documenten, voorafgegaan door een uitgebreide toelichting. Afbeeldingen van de originele brieven en documenten zijn te vinden op de bijbehorende dvd.
De journaals tonen de gevoelens van bevolkingsgroepen waarvan nauwelijks geschreven materiaal bewaard bleef. Een schrijnend voorbeeld is de brief van de voormalige slavin uit de titel van dit tweede deel in de reeks, gewijd aan de Nederlandse aanwezigheid in West-Indië.


Sailing Letters Journaal II
Inclusief dvd met opnamen van de originele documentenDeel 2 van de jaarlijks te verschijnen Sailing Letters Journaals. Het project Sailing Letters is een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met het Nationaal Archief, de Rijksuniversiteit Leiden en de Samenwerkende Maritieme Fondsen.

Mail een vriend

Disclaimer Leveringsvoorwaarden Privacy Statement