VERWACHT >  Op walvisjacht naar Spitsbergen >
HOME
LEVERBARE TITELS
E-BOOKS
APPS
VERWACHT
AANBIEDINGEN
EXTRA VOORDELIG
SERIES
ABONNEMENTEN
OVER WALBURG PERS
CONTACT
PERS & PUBLICITEIT
WALBURG PERS EDUCATIEF
Bestelinformatie
 Winkelwagen ()
 
  Op walvisjacht naar Spitsbergen
  Een hachelijke onderneming in de Noordelijke IJszee [1774–1778]
 
Louwrens Hacquebord
Bezorgd en ingeleid door Louwrens Hacquebord (1947), hoogleraar Arctische en Antarctische studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is directeur van het Arctisch Centrum en doet als fysisch geograaf en archeoloog al meer dan 30 jaar onderzoek naar de ontdekkings- en exploitatiegeschiedenis van de beide poolgebieden.

Louwrens Hacquebord
  978.90.5730.693.8
  Maritiem en Koloniaal
 
  160 pagina's
15,9 x 25 cm
genaaid gebonden
geïllustreerd in kleur en zwart-wit
  € 29,50
 

Fedde Jansz Visser was 20 toen hij voor het eerst naar Spitsbergen afreisde om op walvissen te jagen. Hij was nog maar net stuurman en bereidde zich voor op deze tocht door gegevens over de baaien van Spitsbergen uit de atlas van Johannes van Keulen over te schrijven in een memoriaal. Gewapend met deze kennis voer hij uit met het schip Weltevreede, waarop Cornelis de Leeuw uit Den Helder commandeur was. De walvis was door de jacht al behoorlijk schuw geworden en verdween in het pakijs zodra een walvisvaarder in de buurt kwam. De schepen zeilden daarom steeds verder het ijs in. Soms té ver, waardoor een schip door het ijs werd gekraakt. In 1777 vergingen op deze manier 14 schepen en kwamen honderden opvarenden om.
In konvooi met zo’n 200 andere schepen voer Fedde Visser vier jaar achtereen naar het noorden. Tijdens deze gevaarlijke tochten hield hij steeds een journaal bij, waarin hij boeiende verhalen optekende over het ijs, de weersomstandigheden, walvissen, schepen en mensen. Drie van deze scheepsjournalen bleven bewaard en kwamen uiteindelijk terecht in museum In ’t Houten Huis in De Rijp. Dit boek is een authentieke weergave van deze journalen én Vissers memoriaal. Een uitgebreide inleiding van Louwrens Hacquebord plaatst de documenten in de context van het 18de-eeuwse walvisvaartbedrijf.      


Mail een vriend

Disclaimer Leveringsvoorwaarden Privacy Statement