9789057305825f.jpg

Willem Hofhuizen • schilder tekenaar beeldhouwer glazenier, door Servé Minis

 22,50

Het palet van de naoorlogse generatie Limburgse kunstenaars zou zonder Willem Hofhuizen (1915–1986) niet volledig zijn. Zijn oeuvre is even omvangrijk als veelzijdig. Hij schilderde, tekende, illustreerde, maakte monumentaal werk, glas-in-loodramen, portretten en sculpturen in brons. Daarnaast was hij kunstrecensent voor dagblad De Maasbode en docent aan de Pedagogische Academie te Veghel. Deze uitgave biedt voor het eerst een representatief overzicht van veertig jaar scheppend werk van deze unieke, eigenzinnige kunstenaar.

Willem Hofhuizen werd tijdens en vlak na WOII opgeleid aan de Amsterdamse Rijksacademie van Beeldende Kunsten. In tegenstelling tot zijn medestudenten Karel Appel en Corneille koos hij bewust voor de figuratieve kunst. Hofhuizen behoorde echter tot geen enkele kunsthistorische stroming en koesterde die artistieke eenzaamheid.

Naast zijn vrije werk voerde hij verschillende opdrachten uit. Zo ontwierp hij gebrandschilderde ramen voor kerken in Asten en Houten en illustreerde hij Pierre Kemps gedichten Les folies Maestrichtoises. Hij vervaardigde de Maastrichtse standbeelden Olterdissen en Levensvreugde en maakte de zeven meter lange muurschildering Levensweg voor het stadskantoor. Willem Hofhuizen tekende als een dichter en schilderde als een schrijver. Zijn oeuvre, dat diep doorleefde bijbelse voorstellingen, maar ook extatisch-erotische scenes kent, is gericht op de essentie van het leven, de natuur en de liefde.

Over de auteur(s)

Kunsthistoricus Servé Minis (1953) werkt sinds 1983 bij de gemeente Maastricht als adviseur cultureel erfgoed. Minis publiceerde o.m. over de geschiedenis van stadsontwikkeling en monumenten van Maastricht.

Extra informatie

Titel

Willem Hofhuizen

Subtitel

schilder tekenaar beeldhouwer glazenier

Auteur

Servé Minis

Omvang

120 pagina’s

Formaat

29,5 x 21,0 cm

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789057305825

Gewicht 0.554 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!