9789057306631f.jpg

Een sieraad voor de Heer • Kathedralen en basilieken in Nederland, door Ben van de Venn

 34,95

Eeuwenlang was de christelijke kerk de grote inspirator en opdrachtgever voor religieuze of sacrale kunst. Vaak wordt het kerkgebouw ‘de bruid van Christus’ genoemd, die zich mooi moet maken voor haar bruidegom. Kerken werden zo gebouwd en aangekleed, dat ze een ‘sieraad voor de Heer’ zijn.

Nederland kent 21 basilieken: kerken die gelden als bedevaartplaats met een grote devotie voor een of meer heiligen, of die een belangrijke rol hebben gespeeld in de verspreiding van het geloof in de regio. Een kathedraal is een zetelkerk van een bisschop; vaak gekozen op grond van haar fraaie architectuur of interieur. Nederland heeft er zeven.

Katholieke gebedshuizen werden meestal weelderig gedecoreerd. De gebrandschilderde ramen, beelden en schilderingen maakten het bijbelverhaal ook voor de armen en ongeletterden begrijpelijk: achter elke afbeelding zit een verhaal. Maar ondanks de opleving in de belangstelling voor het geloof is dat verhaal vandaag de dag nog maar bij weinig mensen bekend. Laat staan dat de boodschap overkomt.

In Een sieraad voor de Heer beschrijft Ben van de Venn de bouwgeschiedenis, maar vooral de iconografie van de interieurs van alle Nederlandse kathedralen en basilieken. Geen opsomming van stijlen, namen en jaartallen, maar een heldere uitleg van beeldtaal en symboliek. Want de afbeeldingen gaan pas écht leven als je het boeiende verhaal erachter kent.

Over de auteur(s)

Ben van de Venn (1950) is neerlandicus met als specialisatie middeleeuwse geestelijke literatuur. Hij is als redacteur buitenland en cultuur verbonden aan het Katholiek Nieuwsblad.

Extra informatie

Titel

Een sieraad voor de Heer

Subtitel

Kathedralen en basilieken in Nederland

Auteur

Ben van de Venn

Omvang

192 pagina’s

Formaat

22,0 x 28,0 cm

Illustrering

rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit

Uitvoering

Genaaid gebrocheerd

ISBN

9789057306631

Gewicht 0.925 kg
  Deel uw mening met ons!
Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een review schrijven.

© 2018 WalburgPers | design by leucq!