De Gebroeders Verveer

 

href=”https://www.walburgpers.nl/wp-content/uploads/9789057306952f1.jpg”>9789057306952f

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 3 juli 2015 verschijnt bij uitgeverij WalburgPers te Zutphen de monografie De Gebroeders Verveer. Haagse meesters van de romantiek van de auteurs Christiaan Lucht, Hans Rooseboom en anderen. Het boek verschijnt bij de overzichtstentoonstelling over de Gebroeders Verveer in het Joods Historisch Museum te Amsterdam.De drie broers Salomon, Maurits en Elchanon Verveer waren markante kunstenaars- persoonlijkheden in de Haagse artistieke wereld van de negentiende eeuw. Ze stonden aan het begin van een lange reeks joodse beeldende kunstenaars in Nederland.


Salomon Leonardus Verveer (1813-1876) was één van de meest succesvolle kunstschilders van de Hollandse romantiek. Hij genoot in zijn tijd grote bekendheid in Nederland en tot ver daarbuiten. Salomon had een veelzijdig oeuvre. Aanvankelijk vervaardigde hij stads-, dorps- en havengezichten, maar zijn rivierlandschappen werden ook hoog gewaardeerd. Vanaf 1850 zette S.L. Verveer een trend in het schilderen van jodenbuurten. In de laatste twee decennia van zijn kunstenaarsloopbaan legde Salomon thematisch de meeste nadruk op duingezichten en vissersbuurtjes. Deze waren vaak geïnspireerd op de vissersdorpen Scheveningen en Katwijk aan Zee.


Zijn broer Maurits (Mozes) Leonardus Verveer (1817-1903) begon als houtgraveur en schilder, maar ontwikkelde zich vervolgens als één van de eerste en bekendste professionele Nederlandse fotografen. Hij portretteerde honderden ‘belangrijke tijdgenoten’, waaronder kunstenaars, wetenschappers, politici en de leden van de Koninklijke Familie.


De jongste broer Elchanon Leonardus Verveer (1826-1900) was graficus, schilder en karikaturist. Hij kreeg de meeste bekendheid met zijn genre- en figuurstukken die het Scheveningse vissersleven uitbeelden.


De broers waren geziene leden van kunstenaarsverenigingen, zoals Pulchri Studio in Den Haag en Arti et Amicitiae in Amsterdam. Ze ontvingen prestigieuze prijzen en eerbetonen voor het tentoonstellen van hun werk in het binnen- en buitenland. Salomon was betrokken bij de oprichting van het Gemeentemuseum in Den Haag.


Met deze publicatie en de bijbehorende tentoonstelling in het Joods Historisch Museum wordt de rol van de gebroeders Verveer binnen de Haagse, nationale en internationale kunstwereld belicht. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het integratieproces van de joden binnen de Nederlandse samenleving dat zich in de negentiende eeuw voltrok. De succesvolle kunstenaars Verveer zijn hiervan een bijzonder voorbeeld.


Over de auteurs
Met bijdragen van Christiaan Lucht (kunsthistoricus), Sara Tas (conservator JHM), Hans Rooseboom (conservator Rijksmuseum), Edward van Voolen (oud-conservator JHM) en Steven Wachlin (fotografiehistoricus).

 

Christiaan Lucht e.a., De Gebroeders Verveer, Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, ISBN 9789057306952,
prijs € 19,95 – 128 pagina’sVoor interviews, beeldmateriaal en/of een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met Uitgeversmaatschappij WalburgPers
Winnie Urban, marketing & communicatie,
Postbus 4159, 7200 BD Zutphen
T +31(0)575-590336
E publiciteit@walburgpers.nl
I www.walburgpers.nl
t Volg ons via twitter: @walburgpers
F Like ons op facebook!

© 2018 WalburgPers | design by leucq!