Nepparlement?
Titel
Nepparlement?
Subtitel
Een pleidooi voor politiek hokjesdenken
Prijs
€ 9,99
ISBN
9789048530557
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
184
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Onderwerp
Geschiedenis

Recensies

Dit is publieke politicologie op haar best.
Mark Bovens, hoogleraar bestuurskunde en co-auteur van Diplomademocratie
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Armèn Hakhverdian, Wouter Schakel

Nepparlement?

Een pleidooi voor politiek hokjesdenken

Vertegenwoordigen onze volksvertegenwoordigers wel echt het volk, of is - in de woorden van PVV-leider Geert Wilders - ons parlement een ‘nepparlement’? Geen enkele gekozen volksvertegenwoordiging ter wereld vormt een getrouwe demografische afspiegeling van het electoraat. Op heel veel punten - geslacht, leeftijd, inkomen, opleiding, etniciteit - wijken volksvertegenwoordigers af van de gemiddelde burger. Maar is dit eigenlijk wel een probleem?

Nepparlement? Een pleidooi voor politiek hokjesdenken laat zien dat het gebrek aan afspiegeling belangrijke gevolgen heeft voor de kwaliteit van de vertegenwoordigende democratie in Nederland. Uitvoerig onderzoek onder Kamerleden, gemeenteraadsleden en burgers wijst op een politieke elite die op tal van belangrijke onderwerpen, van herverdeling tot immigratie, van Europese integratie tot misdaad, vooral hoger opgeleide, rijkere burgers vertegenwoordigt en mijlenver afstaat van andere groepen in de samenleving. De vanzelfsprekendheid waarmee een kleine sociaal-economische toplaag van de samenleving zich het ambt van volksvertegenwoordiger heeft toegeëigend, is drastisch toe aan herziening.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteurs

Armèn Hakhverdian

Armèn Hakhverdian is universitair hoofddocent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is medeoprichter van de politieke blog www.stukroodvlees.nl

Wouter Schakel

Wouter Schakel is promovendus in de politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.