Het dispuut BAART
Titel
Het dispuut BAART
Subtitel
Hoe 16 Amsterdamse studenten vanaf 1963 wel even de media zouden veroveren
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789085551164
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
272
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Frits Boer

Het dispuut BAART

Hoe 16 Amsterdamse studenten vanaf 1963 wel even de media zouden veroveren

BAART, met 'beschermheer' Gerard Reve, was geen traditioneel studentendispuut maar een brandpunt van de culturele omwenteling in de jaren zestig. Popmuziek, thrillers en jazz werden er ongebruikelijk serieus genomen. Het genootschap, opgericht in 1963, werd bekend door de bevordering van 'Jeugdsentiment de Jaren '50' en door de arrestatie van drie leden wegens belediging van prinses Beatrix. Met als springplank het studentenblad Propria Cures en Hitweek/Aloha maakte meer dan de helft van de BAART-leden naam als journalist, onder meer bij VPRO, Vrij Nederland en Haagse Post.

Deze bundel bij het elfde lustrum biedt toenmalige artikelen van onder anderen Frits Boer, Theo Capel, Jan Donkers, John Jansen van Galen, Hans Knegtmans, Koen Koch, Guus Luijters, Wim Noordhoek, Rogier Proper en Bert Vuijsje. Een boeiend perspectief op een curieuze tijd.
Auteur

Frits Boer

Frits Boer was als student redacteur van Hitweek, later Aloha, waarvoor hij een medische rubriek verzorgde. Hij was popjournalist voor de KRO-gids Studio van 1969 tot 1983. Na zijn studie geneeskunde specialiseerde hij zich in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Zijn laatste aanstelling (tot 2009) was die als hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie bij het AMC (Amsterdam).