Walburg pers
Topstukken
Titel
Topstukken
Subtitel
Uit de collecties van het Joods Cultureel Kwartier
Prijs
€ 9,95
ISBN
9789462492776
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
120
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 15 x 1.4 cm
Onderwerp
Geschiedenis

Ewoud Sanders

Topstukken

Uit de collecties van het Joods Cultureel Kwartier

Schitterende synagogen, markante gebouwen en indrukwekkende herdenkingsplaatsen kleuren het straatbeeld van de oude Amsterdamse Jodenbuurt. In het hart daarvan bevindt zich op nog geen vierkante kilometer het Joods Cultureel Kwartier, dat gemarkeerd wordt door het Joods Historisch Museum met haar prikkelende JHM Kindermuseum, de indrukwekkende Portugese Synagoge met de eeuwenoude bibliotheek Ets Haim, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum (in oprichting). In het Joods Cultureel Kwartier kun je alles te weten komen over de joodse cultuur, geschiedenis en traditie. Er wordt een uniek beeld gegeven van het Nederlandse joodse leven in al haar facetten.

Topstukken geeft een uniek beeld van het Nederlandse joodse leven in al haar facetten. Van schilderijen tot films en van gebruiksvoorwerpen tot 3D-presentaties. In dit boek wordt een vijftigtal van de mooiste en belangrijkste stukken uit deze collectie getoond. In de hem kenmerkende prikkelende stijl beschrijft historicus en journalist Ewoud Sanders de mooiste en belangrijkste stukken uit de collectie.

Een greep uit de inhoud:

  • Het Amsterdamse machzor: het oudst bewaard gebleven Asjkenazische gebedenboek uit circa 1240.
  • Een zilveren kistje uit 1681, met besnijdenisattributen.
  • Een zijden gebedsmantel uit de eerste helft van de 18de eeuw.
  • De negenarmige kandelaar die Sara Rintel in 1753 aan de Hoogduitse synagoge in Amsterdam schonk. -  Een portret uit de 18de eeuw van de bekende joodse filosoof Baruch Spinoza. -  Een beeldje uit 1902 getiteld Geschiewes (‘schatje’), gemaakt door Joseph Mendes da Costa.
  • Een in 1943 uit de trein gegooide briefkaart, geschreven door Etty Hillesum.

Alles bij elkaar geeft dit boek, aan de hand van vijftig topstukken, een beknopt overzicht van de geschiedenis en cultuur van de Nederlandse joden van de Middeleeuwen tot nu.

Het boek is leverbaar in twee talen, Nederlands en Engels.

€ 9,95
+ Bestel dit boek
Auteur

Ewoud Sanders

Ewoud Sanders (1958) is journalist en historicus. Wekelijks schrijft hij in de rubriek WoordHoek in NRC Handelsblad over de geschiedenis van woorden en uitdrukkingen. In 2017 promoveerde hij op een geruchtmakende studie naar jeugdverhalen over jodenbekering.