De Watergeuzen
Titel
De Watergeuzen
Subtitel
Een vergeten geschiedenis, 1568-1575
Prijs
€ 22,50
ISBN
9789462492868
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
192
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 1.7 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 11,99

Anne Doedens, Jan Houter

De Watergeuzen

Een vergeten geschiedenis, 1568-1575

Dit boek gaat over de watergeuzen, de vrijbuiters, avonturiers en piraten uit de begintijd van onze nationale onafhankelijkheidsstrijd. Zij die vanaf de eerste jaren van de Tachtigjarige Oorlog in dienst van Willem van Oranje opereerden.

Bij watergeuzen denkt iedereen natuurlijk aan Den Briel, maar het beeld is groter en complexer. In de noordelijke zeegaten, op de Waddeneilanden en de Zuiderzee werden ingrijpende aanslagen gepleegd. Alva en zijn mensen onderschatten het gevaar juist vanuit die hoek.

De watergeuzen hielden met name huis in het gebied dat we nu de Wadden noemen. Ze plunderden en roofden en hadden er – zoals in het geval van Vlieland – hun basis van waaruit een bloedige strijd werd gestreden. Over de Waddenzee arriveerden de graanschepen uit de Oostzee die door de geuzen werden veroverd. Bij de geuzenoperaties werd veel geld buitgemaakt, waarmee de troepen van Willem van Oranje werden betaald.

In De Watergeuzen worden de acties van de geuzen gereconstrueerd die de Spaanse koning en zijn aanhangers zwaar getroffen hebben. De auteurs deden onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven en kwamen veel ongebruikt materiaal tegen. In dit boek brengen zij deze vergeten geschiedenis in beeld.
Auteurs

Anne Doedens

Dr. Anne Doedens (1945) was docent Nieuwe Geschiedenis bij hoger onderwijsinstellingen in Amsterdam. Over hem en zijn werk: www.annedoedens.com.