Walburg pers
De grenzen van Gelre
Titel
De grenzen van Gelre
Subtitel
Fietsen door historisch landschap
Prijs
€ 19,95
ISBN
9789462493735
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
176
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 1.2 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 9,99

Dolly Verhoeven, Iris Dracht

De grenzen van Gelre

Fietsen door historisch landschap

Gelderland is de provincie die de meeste fysieke grenzen heeft, met zes andere Nederlandse provincies en met Duitsland. Die grenzen lijken op het eerste gezicht heel vanzelfsprekend. Soms volgen ze oude geografische lijnen, zoals rivieren of moeraszones, elders worden ze gemarkeerd door slagbomen, hekken of borden. Maar wie goed kijkt, ziet dat grenzen altijd (ook) sociale constructies zijn: door mensen ingesteld, veranderlijk en betwistbaar. In de loop van de geschiedenis zijn ze talrijke malen van plek en van functie veranderd. De grens van Gelderland is eeuwenlang betwist en verlegd. Het grondgebied van Gelderland was ooit veel groter: in de middeleeuwen behoorden Noord- en Midden-Limburg en een gedeelte van Noordrijn-Westfalen als ‘Overkwartier’ bij het Gelderse hertogdom. Aan weerszijden van de Maas, de huidige grens tussen Brabant en Gelderland, heerste vanouds rivaliteit. En ook met buren als Kleef, Münster, Utrecht en Holland vonden talrijke grote en kleine schermutselingen plaats over de afbakening van de grens. Deze 900 kilometer lange fietsroute volgt de historische grenzen van Gelderland en de contouren van het vroegere Overkwartier. De route is opgedeeld in 44 afzonderlijk te fietsen trajecten. Elk traject is voorzien van toegankelijke verhalen en verrassende bezienswaardigheden. Volg de lands- en provinciegrenzen en beleef het veelzijdige grenslandschap van de Achterhoek, de Veluwe, het Rivierengebied en het Overkwartier.
€ 19,95
+ Bestel dit boek
Auteurs

Dolly Verhoeven

Dolly Verhoeven (1959) is bijzonder hoogleraar Gelderse en Nijmeegse geschiedenis. Zij schreef verschillende boeken en artikelen over lokale en regionale geschiedenis.

Iris Dracht

Iris Dracht (1993) bestudeert als historica de regionale geschiedenis en was projectleider van Fietsen over Grenzen bij het erfgoedfestival "Over Grenzen van Gelderland".