Wacht niet op betere tijden!
Titel
Wacht niet op betere tijden!
Subtitel
De autobiografie
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789462494992
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
512
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Categorieën

Recensies

'Het boek is een meesterwerk van literaire visualisatie en combineert feitelijke precisie met persoonlijke passie, humor en sarcasme'
Die Zeit

'Een geweldige, overweldigende Duitslandroman'
Der Spiegel

Wolf Biermann

Wacht niet op betere tijden!

De autobiografie

Bij weinigen zijn het persoonlijke lot en de Duitse geschiedenis zo nauw verweven als bij dichter en zanger Wolf Biermann. Een leven tussen Oost en West, een weerspannige geest tussen twee fronten. Op zijn zestiende ging hij van West-Duitsland naar de DDR, die hij voor het betere Duitsland hield. Daar stimuleerde Hanns Eisler, de componist van de communistische arbeidersbeweging, hem om liederen te schrijven. Onder Brechts weduwe Helene Weigel was hij regieassistent bij het Berliner Ensemble. Mettertijd viel hij in ongenade bij de stalinistische machthebbers: hij mocht niet meer optreden en kreeg een publicatieverbod opgelegd. De Stasi hield hem dag en nacht in de gaten. Ondertussen werd hij in het Westen gevierd en geëerd. In 1976, na zijn beroemde optreden in Keulen, ontnam de Oost-Duitse regering hem het staatsburgerschap. De protesten tegen deze Ausbürgerung worden beschouwd als het begin van het einde van de DDR.

Wacht niet op betere tijden! is een uniek tijdsdocument dat de Nederlandse lezer een bijzondere inkijk in de recente geschiedenis van onze oosterburen biedt; verteld door een man die ternauwernood het Derde Rijk overleefde, tegen zijn eigen aanvankelijke verwachting in de strijd met de DDR-dictatuur aanging en tot slot een overtuigd democraat werd.
Auteur

Wolf Biermann

Wolf Biermann (1936) is een politiek dichter en zanger wiens werk in Duitsland veelvuldig is onderscheiden, o.a. in 1991 met de Georg-Büchner-Preis.