Walburg pers
Besmet!
Titel
Besmet!
Subtitel
Angst voor de onzichtbare vijand
Prijs
€ 19,99
ISBN
9789462495524
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
140
Publicatiedatum
Afmetingen
19 x 25 x 1.2 cm
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 9,99

Recensies

Een belangwekkend boek, zowel door de vele kleurenfoto's uit de expositie als de historische essays en actuele commentaren.
NBD Biblion, M.A.M. Bomhof

Rijksmuseum Boerhaave (red.)

Besmet!

Angst voor de onzichtbare vijand

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt al jaren voor een massale ziekte-uitbraak, veroorzaakt door virus X. Toch was niemand voorbereid op de snelheid waarmee het coronavirus de wereld in 2020 in zijn greep kreeg. Besmet! laat zien hoe een snel overdraagbare ziekte het leven van de ene op de andere dag kan ontwrichten. Hoe het leidt tot eenzaamheid, uitsluiting en angst – maar ook tot creativiteit, nieuwe oplossingen en verbondenheid. Aan de hand van historische en eigentijdse objecten en kunstwerken vertellen kenners uit het veld hoe een ongrijpbaar virus angst en stigmatisering in de hand werkt en hoe we vroeger omgingen met epidemieën als pest en pokken. Hoe infecties van dier op mens kunnen overspringen en wat we hebben geleerd van epidemieën uit het verleden. Welke oplossingen biedt de wetenschap bij het bestrijden van de onzichtbare vijand?

Deze uitgave komt tot stand in samenwerking met Rijksmuseum Boerhaave in Leiden ter gelegenheid van de tentoonstelling Besmet!. In het museum, waar eens het pesthuis van de stad was gevestigd, wordt een prachtig overzicht geboden van de epidemieën die ons land hebben geteisterd en onze volksgezondheid hebben bedreigd. Ook is er ruime aandacht voor de ongeëvenaarde gezondheidscrisis van de COVID-19-pandemie. Aan de hand van een unieke verzameling objecten, documenten en posters die ons uit deze benarde tijden zijn nagelaten, toont de tentoonstelling hoe epidemieën ons dagelijks leven overnemen.
€ 19,99
+ Bestel dit boek
Redacteur

Rijksmuseum Boerhaave

Met bijdragen van onder anderen: Martijn van Calmthout (hoofd communicatie Nikhef), Damiaan Denys (hoogleraar psychiatrie Amsterdam UMC), Thomas van Gulik (em. hoogleraar chirurgie Amsterdam UMC), Floor Haalboom (wetenschapshistoricus Erasmus MC), Mieneke te Hennepe (conservator Rijksmuseum Boerhaave), Pieterbas Lalleman (socioloog en verpleegkundige), Ad Maas (conservator Rijksmuseum Boerhaave), Emily Miltenburg (onderzoeker bij Sociaal Cultureel Planbureau), Hugo Schalwijk (adviseur bij Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland), Joep Schaper (wetenschappelijk medewerker Sociaal Cultureel Planbureau), Hans van Vliet (manager Rijksvaccinatieprogramma RIVM) en Rob Zwijnenberg (hoogleraar kunstgeschiedenis Universiteit Leiden).