Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel
Titel
Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel
Subtitel
Over de belangen van Amsterdamse regenten bij de transatlantische slavenhandel
Auteur
Prijs
€ 14,99
ISBN
9789462495821
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Publicatiedatum
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Koloniaal
Ook beschikbaar als
Paperback - € 29,99

Leo Balai

Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel

Over de belangen van Amsterdamse regenten bij de transatlantische slavenhandel

In de geschiedschrijving van Amsterdam is tot nu toe weinig geschreven over de periode waarin de stad en haar bestuurders zich intensief met slavernij en slavenhandel hebben beziggehouden. Vanaf de oprichting van de West-Indische Compagnie in 1621 en de Sociëteit van Suriname in 1683 waren Amsterdamse bestuurders echter nauw betrokken bij de transatlantische slavenhandel. Zij waren weliswaar bestuurders op afstand maar profiteerden toch op verschillende manieren van deze handel in mensen. Ze werden ook nauwkeurig op de hoogte gehouden van het vervoer van de gevangen genomen Afrikanen naar de plantages in Amerika. Zij wisten welke mensonterende omstandigheden er in de koloniën heersten en de meedogenloze manier waarop de slaven werden onderdrukt en mishandeld.

Aangetoond wordt dat er, anders dan vaak wordt verondersteld, al in de zeventiende eeuw zowel vrije zwarten uit West-Afrika alsook slaven uit die gebieden in Amsterdam verbleven. In Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel wordt ook ingegaan op het feit, dat de slavernij van West-Afrikanen in Europa, vanaf de eerste helft van de vijftiende eeuw in Portugal begon.

Een belangrijk gegeven in de transatlantische slavenhandel was ook, dat de slaven altijd zwarte mensen uit West-Afrika waren. Men probeerde vaak door middel van Bijbelse en andere argumenten de slavernij van zwarte mensen te rechtvaardigen.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Leo Balai

Dr. Leo Balai (1946) is werkzaam als zelfstandig onderzoeker en adviseur. Hij promoveerde in 2011 op het proefschrift Het slavenschip Leusden. Slavenschepen en de West-Indische Compagnie, 1720-1738. Hij is ook gedurende elf jaar als gemeenteraadslid actief betrokken geweest bij het Amsterdamse politieke bestuur.