Van onschatbare waarde
Titel
Van onschatbare waarde
Subtitel
200 jaar Naturalis
Prijs
€ 34,99
ISBN
9789462496279
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
408
Publicatiedatum
Afmetingen
22 x 25 x 2.8 cm
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 17,99

Naturalis Biodiversity Center (red.)

Van onschatbare waarde

200 jaar Naturalis

Eeuwenoude herbaria, DNA-monsters, uitgestorven vogels, diepzeedieren op sterkwater en mysterieuze fossielen: de collectie van Naturalis is met 42 miljoen objecten een van de grootste ter wereld. Deze verzameling is het resultaat van meer dan 200 jaar verzamelen, onderzoeken en bewaren. Het is daarmee een dwarsdoorsnede van alles wat leeft en geleefd heeft, en van de pogingen van de mens om die diversiteit te doorgronden. Hoe is deze collectie ontstaan? Wat kunnen we erin vinden en wat niet? Wat vertelt het over ons verleden? En over onze toekomst?

In 200 verhalen nemen 87 experts en liefhebbers de lezer mee op reis naar de wonderlijke wereld van het onderzoeken en tentoonstellen van de natuur. We gaan naar de zestiende eeuw en terug, van onze achtertuin naar Nieuw-Guinea, en van ijdele rariteitenverzamelaars naar gespecialiseerde preparateurs. We zien objecten die nooit tentoongesteld worden en we kijken over de schouders van de beheerders terwijl ze achter gesloten deuren werken. De collectie van Naturalis weerspiegelt zowel de veranderingen in de maatschappij als die in de wetenschap. Daarmee is het ook belangrijk cultureel erfgoed, van ons en van de landen waar de objecten vandaan komen. Dit boek onthult op spectaculaire wijze de voorwerpen en verhalen die normaliter verborgen blijven voor de bezoekers van het museum.
Redacteur

Naturalis Biodiversity Center

Deze publicatie is samengesteld door Tiny Monquil en Eulalia Gassó, met bijdragen van onder meer Barbara Gravendeel en Tinde van Andel (onderzoekers Naturalis), Natasja den Ouden, Max Caspers en Steven van der Mije (collectiebeheerders), Marijke Besselink (tentoonstellingsontwikkelaar) en externe partners, zoals Tim Huisman (Rijksmuseum Boerhaave) en vele anderen.