Echo van de strijd om Indonesië
Titel
Echo van de strijd om Indonesië
Subtitel
Familieverhalen in beeld
Prijs
€ 39,99
ISBN
9789462496392
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
320
Publicatiedatum
Afmetingen
23 x 30 cm

Recensies

Documentair fotograaf Suzanne Liem brengt aangrijpende verhalen in een fototentoonstelling in Museum Bronbeek. De tijdelijke tentoonstelling is daar te zien vanaf 1 juni tot eind november 2024. Voor meer informatie, klik hier.

Suzanne Liem

Echo van de strijd om Indonesië

Familieverhalen in beeld

De geschiedenis van het ontstaan van de jonge natie Indonesië is bij de gemiddelde Nederlander zo goed als onbekend. Terwijl deze geschiedenis ook Nederlandse geschiedenis is en naar schatting tien procent van de Nederlanders via familiebanden een verleden in de archipel heeft, net zoals documentair fotograaf Suzanne Liem met haar Chinees-Indische achtergrond.

Voor dit grootse fotoproject over de dekolonisatie van Indonesië ging Suzanne in gesprek met kinderen en kleinkinderen van (groot)ouders die tijdens deze oorlog een spraakmakende rol hebben gespeeld, zoals de (klein)kinderen van Soekarno en Hatta, maar ook van Spoor en Van Mook en tal van anderen. Portretten, sequenties, citaten en interviews bieden de lezer en kijker een persoonlijke blik op een strijd die nog altijd veel emoties teweegbrengt.

Meer dan 75 jaar nadat Indonesië haar onafhankelijkheid uitriep op 17 augustus 1945 zijn deze familie(verhalen) in beeld een aanzet tot het verbinden van Nederland en Indonesië, door twee kanten van de geschiedenis te vertellen via de nazaten van ooggetuigen van de dekolonisatieoorlog; het deel van het verleden waarin Indonesië zich losmaakte van haar Nederlandse kolonisator. Echo van de strijd om Indonesië laat een gebalanceerd beeld zien dat uitnodigt om samen te kijken naar het verleden en op basis hiervan begrip voor elkaar te krijgen.

In de persoonlijke verhalen van de nazaten komt de geschiedenis heel dichtbij.

Vanaf mei 2020 publiceerde dagblad Trouw al enkele interviews en portretten van dit project. Enkele reacties:

''Je hebt de landen weer wat dichter bij elkaar gebracht, althans voor mij is dat zo.''

''Verhelderend en aangrijpend.''

''Wat heb jij een mooie bijdrage aan de geschiedschrijving geleverd.''
Auteur

Suzanne Liem

Suzanne Liem is documentair fotograaf en vastbesloten om iets van mensen vast te leggen dat tegelijk intiem en algemeen geldend is. Eerder publiceerde zij het fotoboek De weduwen van Rawagede. Haar tentoonstelling ‘Lain Sayang Lain, vier generaties Molukkers in Nederland’ was vorig jaar in Nationaal Monument Kamp Vught te zien. Het fotoboek kwam mede tot stand door Sylvia Pessireron.