Walburg pers
Ongemakkelijk erfgoed
Titel
Ongemakkelijk erfgoed
Subtitel
Koloniale collecties en teruggave in de Lage Landen
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789462496583
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
240
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 1.6 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99

Recensies

'Jos van Beurden is de grote specialist op het gebied van koloniale roofkunst.'
Eric Dijkstra, BNN VARA

Over Treasures in Trusted Hands:
'De auteur heeft de problemen vanuit elk continent helder en scherpzinnig bekeken.'
Folarin Shyllon, juridisch expert Benin Dialoog Groep

'Een monumentaal werk van hoge kwaliteit'
Guido Gryseels, directeur AfricaMuseum

"Van Beurden voert de lezer langs een bonte schouw van koloniale oorlogsbuit en verzameldrift.
Eric Brassem, Trouw

'Ongemakkelijk erfgoed zet aan tot genuanceerde stellingnames over veranderende culturele mores.'
Chris Reinewald, Museumtijdschrift

'In zijn verfrissend onbevooroordeelde boek Ongemakkelijk erfgoed, over Nederlandse en Belgische roofkunst vermijdt gelauwerd erfgoedherkomstonderzoeker Jos van Beurden gemakkelijke verontwaardiging. Door zijn eigen activiteiten weet hij dat diplomatie het meest uithaalt. Kunstroofpreventie vraagt om mentaliteitsverandering over en weer.'
De leesclub van alles

Jos van Beurden

Ongemakkelijk erfgoed

Koloniale collecties en teruggave in de Lage Landen

Het kanon van de koning van Kandy, krachtbeelden uit Congo, de Benin-bronzen, Javaanse tempelbeelden: het is maar een greep uit een veelheid van voorwerpen die vaak op oneigenlijke wijze in bezit zijn gekomen van Nederlandse en Belgische musea en particuliere verzamelaars. En dan liggen hier ook nog menselijke resten uit koloniale gebieden.

Sinds hun onafhankelijkheid roepen de voormalige koloniën om teruggave van verloren erfgoed. Daardoor voelt dit bezit steeds ongemakkelijker en zoeken regeringen en musea in Nederland en België manieren om waardevolle objecten terug te geven.

Hoe en wanneer zijn deze voorwerpen hier gekomen, en waar zijn ze nu? Is het allemaal roofkunst? Hoe gaat teruggeven in zijn werk? Zijn er succesvolle voorbeelden? Moet iets ook terug als het hier niet gemist kan worden? De antwoorden op die vragen blijken verre van eenduidig.
€ 24,99
+ Bestel dit boek
Auteur

Jos van Beurden

Jos van Beurden is senior onderzoeker koloniale collecties en teruggavekwesties. Zijn proefschrift Treasures in Trusted Hands. Negotiating the Future of Colonial Cultural Objects (2017) heeft het thema teruggave van koloniaal erfgoed op de agenda van de politiek en musea. geplaatst. Ook schreef hij Goden, graven en grenzen. Over kunstroof uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika (2001, 2013), The Return of Cultural and Historical Treasures. The Case of the Netherlands (2012) en Herplaatsing collectie voormalig Museum Nusantara Delft (2018).