Wij in het heelal, een heelal in ons
Titel
Wij in het heelal, een heelal in ons
Prijs
€ 19,99
ISBN
9789462496651
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
52
Publicatiedatum
Afmetingen
18.3 x 24.5 x 1 cm
Categorie
Sterrenkunde
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 9,99

Recensies

'We zien Boekes sprongen van tien nu overal in de wereld. Het is een vast onderdeel in de canon van de moderne wetenschap geworden.'
Robbert Dijkgraaf

'In de loop der jaren zag ik dat zowat iedereen dezelfde reactie op tiendesprongen heeft als ik. Vreugde, verwondering, bewondering, en steeds weer die sensatie: zo is het, echt, kijk maar. Het is een kunstwerk dat ons universum tastbaar, zichtbaar en daardoor ook begrijpelijk maakt. De Nachtwacht van de natuurkunde.'
Vincent Icke

Kees Boeke

Wij in het heelal, een heelal in ons

Tijdens een onderwijstentoonstelling in 1927 in het Stedelijk Museum toonde pedagoog Kees Boeke voor het eerst zijn kijk op het galactische en tegelijk microscopische van het universum. Het ontzagwekkende van het heelal bracht hij terug tot veertig navolgbare sprongen in de ruimte. Hij noemde ze 'tiendesprongen'. Dertig jaar later verschenen zijn tiendesprongen in Amerika onder de titel Cosmic View, the Universe in 40 Jumps. Het boek werd een groot succes. De Nederlandse editie Wij in het heelal, een heelal in ons, twee jaar later uitgebracht, werd hier al snel een klassieker. Volgens natuurkundige Vincent Icke is dit boek 'een monument van helderheid, een "klare lijn" langs al die nullen, een wetenschappelijke en didactische triomf'.

Met Wij in het heelal, een heelal in ons wilde Boeke het gevoel voor schaal en verhoudingen bij jong en oud ontwikkelen. Zijn tiendesprongen laten je het grote mysterieuze heelal ontdekken en de plaats van de mens daarbinnen. Boekes kosmische blik inspireert nog altijd velen wereldwijd - onder hen wetenschappers, architecten en kunstenaars als Charles en Ray Eames, die hun film Powers of Ten erop baseerden.

Tegelijk met deze publicatie verschijnt ook het boek van Jos Heuer en Henk Willems: Tiendesprongen
Auteur

Kees Boeke

Cornelis (Kees) Boeke (1884-1966) was een Nederlands pedagoog. In 1926 stichtte hij in Bilthoven de Werkplaats Kindergemeenschap, een school waar nog altijd scholieren en docenten gezamenlijk optrekken.