Rammelaars en rinkelbellen
Titel
Rammelaars en rinkelbellen
Subtitel
De collectie van Heinz Keijser
Prijs
€ 34,99
ISBN
9789462497214
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
184
Publicatiedatum
Afmetingen
22 x 28 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Cultuur
Kunst
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 17,99

Recensies

‘Over zilveren rammelaars is al vaker geschreven, maar er was nog geen boek dat ingaat op het gebruik van rammelaars door de tijd en culturen heen. Het boek over de Collectie Keijser schenkt eindelijk aandacht aan de universele aspecten ervan.’
– Alexander Pechtold

‘Het is een collectie die wat betreft kwaliteit, vormenvariaties en chronologie (17de t/m 20ste eeuw) haar gelijke niet kent. Ook de brede, volkenkundige inslag is van groot belang. Er bestaan geen vergelijkbare verzamelingen met zo’n breed beeld van een internationaal fenomeen.’
– Gemke Jager, oud-directeur Nederlands Zilvermuseum

Mirjam Knotter, Lies Meiboom (red.)

Rammelaars en rinkelbellen

De collectie van Heinz Keijser

Rammelaars komen in alle perioden en over de hele wereld voor, variërend van eenvoudig kinderspeelgoed van gebakken klei tot kleine kunstwerkjes van de hoogste edelsmeedkunst. Heinz Keijser (1911-1988) bezat een van de grootste particuliere verzamelingen op dit gebied. Rammelaars en rinkelbellen beschrijft de zestig mooiste en meest bijzondere exemplaren uitvoerig.

Het fraai vormgegeven boek begint met het bewogen leven van Heinz Keijser zelf: Jood, marxist, vluchteling, onderduiker, theaterman, vriend van bekende kunstenaars en verzamelaar. In een tiental essays van bekende specialisten komen vervolgens de kunst- en cultuurhistorische ontwikkelingen en de veelzijdige (zelfs magische) aspecten van de rammelaar aan bod. Zij leiden de lezer langs vierduizend jaar rammelaars, kinderportretten met rammelaars, en hun relatie met pedagogische en sociale ontwikkelingen.
Redacteurs

Mirjam Knotter

Mirjam Knotter is kunsthistoricus en hoofdconservator van het Joods Historisch Museum en de collectie ceremoniële objecten van de Portugese Synagoge in Amsterdam. Zij publiceerde over verschillende aspecten van de joodse materiële kunst en cultuur als weergave van de geschiedenis en in relatie tot de persoonlijke biografieën van de makers en opdrachtgevers.

Lies Meiboom

Lies Meiboom heeft na haar studie Semitische Talen en Culturen aan de Universiteit van Amsterdam gewerkt als (bureau)redacteur bij (onder andere) Prometheus/Bert Bakker en Kluwer. Sinds 2007 runt zij redactie- en tekstbureau Sweeping Maytree met als specialisaties Joodse studies en rechten.