Toma terus
Titel
Toma terus
Subtitel
70 jaar Molukkers in Nederland
Prijs
€ 19,99
ISBN
9789462497641
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
144
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 22 x 1.5 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 9,99

Toma terus

70 jaar Molukkers in Nederland

Tussen 21 maart en 21 juni 1951, dit jaar precies zeventig jaar geleden, arriveerde een groep van ruim 12.500 Molukse mannen, vrouwen en kinderen in Nederland. Zowel aan Molukse als aan Nederlandse kant ging iedereen uit van een tijdelijk verblijf. Inmiddels zijn we enkele generaties verder. Tegenwoordig telt de Molukse gemeenschap volgens het CBS 70.000 personen en is er sprake van een vierde en zelfs vijfde generatie jonge mensen met een Molukse achtergrond. In de afgelopen zeventig jaar is het nodige óver Molukkers geschreven, maar in de bundel Toma terus ('steeds vooruit') komen Molukkers zélf aan het woord. Toma terus is geen alomvattende, feitelijke geschiedenis van de Molukse gemeenschap, maar een creatieve reflectie in woord en beeld die tegelijkertijd naar de toekomst kijkt.
Redacteurs

Wim Manuhutu

Wim Manuhutu is onderzoeker, curator en historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van Indonesië. Van 1987 tot 2009 maakte hij deel uit van de directie van het Moluks Historisch Museum. Hij is actief in de erfgoedsector en daarnaast docent geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Glenda Pattipeilohy

Glenda Pattipeilohy is educator, curator en evenementproducent. Met HKU Design als achtergrond zet ze mode in voor kritische conversaties over duurzaamheid en identiteit. Ze werkt onder meer samen met Fawaka Ondernemersschool, Awareness Moluccan Identity en Beyond Walls.

Henry Timisela

Henry Timisela werkte als journalist voor diverse landelijke omroepen. Na een loopbaan in media en onderwijs, startte hij met zijn broer een productiebureau waar hij theateren filmproducties met een Molukse signatuur opleverde. In 2020 werd Timisela directeur van het Moluks Historisch Museum.