De Nederlandse Maagd
Titel
De Nederlandse Maagd
Subtitel
Een ontdekkingsreis naar de bron van een nationaal symbool
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789462497726
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
312
Publicatiedatum
Afmetingen
20 x 25 x 2.6 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Kunst
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99

Recensies

'Wij leven in een tijd waarin iedere mening telt en waarin beeld, symbool en allegorie ter discussie staan. Dit boek draagt bij tot visuele geletterdheid.'
- Wim Pijbes

'Meesterlijk samengesteld en vormgegeven boek. De Nederlandse Maagd is niet alleen het lezen, maar ook het kijken meer dan waard. Het illustreert treffend de kracht van het beeld.'
- Vincent Mentzel, fotograaf

'Glashelder geschreven en uitgebreid en doeltreffend geïllustreerd.'
- Willem Bouwman, Nederlands Dagblad

Lina van der Wolde

De Nederlandse Maagd

Een ontdekkingsreis naar de bron van een nationaal symbool

De Verenigde Staten heeft het Vrijheidsbeeld, Frankrijk zijn stoere Marianne, maar welke dame staat symbool voor Nederland? Het kaasmeisje?

In De Nederlandse Maagd gaat Lina van der Wolde op zoek naar het zinnebeeld van ons land. Het is een tocht terug in de tijd langs flitsende reclamefoto's, pakkende affiches, statige portretten, humoristische cartoons, snelle schetsen, uitgewerkte tekeningen, middeleeuwse wandtapijten en oude munten. Een reis langs feestelijkheden en plechtigheden, maar ook langs politieke conflicten en strijd.

Van der Wolde daagt de lezer uit kritisch mee te kijken bij de vergelijking van uiteenlopende stereotypen. Aan ons om conclusies te trekken over de betekenis en boodschap van het symbool: de Nederlandse Maagd.
Auteur

Lina van der Wolde

Lina van der Wolde is directeur van museum Atlas Van Stolk. Zij studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Ze is coauteur van Geschiedenis in Beeld (o.a. samen met het Rijksmuseum Amsterdam) en Tweehonderd jaar koninkrijk, met een tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam. Ook nam ze het initiatief tot het succesvolle project 'Beeldkraken', dat jongeren leert kritisch te kijken aan de hand van afbeeldingen uit de Atlas Van Stolk-collectie.