De ontplofte kip
Titel
De ontplofte kip
Subtitel
De paradoxale geschiedenis van het meest gegeten dier
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789462497887
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
392
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 2.5 cm
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99

Recensies

De mens heeft deze kip geplooid naar zijn behoeften; er is weinig natuurlijks meer aan volgens Dirk-Jan Verdonk. Hij is historicus en directeur van World Animal Protection Nederland, en beschreef de ongemakkelijke geschiedenis van de problematische mens-kip relatie in zijn boek De ontplofte kip. Want wat zegt het over de mens dat we de vleeskip hebben geschapen?

Bekijk en beluister het fragment bij NPO Radio 1 hier.

‘Soepel geschreven, kritisch en brandend actueel.’
- Juryrapport Joop Witteveenprijs over Dierloos (2019)

'Zo bezeten als wij het borstkasje van een kuiken uit de oven openbreken, binnenstebuiten keren en de aanlokkelijke, maar dubieuze inhoud tot op de laatste fliedertjes en zeentjes ontleden, zo graaft Verdonk met vette vingers naar alle smerige feiten rondom de grootste georganiseerde misdaad ooit gepleegd.'
- Jeroen Siebelink, auteur van Onder de beesten

“De ontplofte kip staat vanaf de eerste paragraaf boordevol informatie en is toch toegankelijk. Zelfs voor de doorgewinterde vegetariër is dit een must read. Niet alleen verrassend, geestig zonder flauw te worden en onderbouwd, maar ook goed geschreven. Als dit boek ons de ogen niet opent, weet ik ‘t ook niet meer. Een aanwinst voor iedereen die van dieren houdt, op het bord of in de natuur.”
- Milouska Meulens

Dirk-Jan Verdonk

De ontplofte kip

De paradoxale geschiedenis van het meest gegeten dier

Waaraan herkennen archeologen over duizenden jaren de aardlaag van onze tijd? Het ongemakkelijke antwoord: de fossiele resten van de vleeskip. Binnen één mensenleven is de moderne vleeskip uitgegroeid tot het meest gegeten dier. Reclames doen voorkomen dat kip veelzijdig en gezond is, maar de geschiedenis geeft een heel ander beeld: de snel gestegen productie en consumptie van kippenvlees trekt een zware wissel op de gezondheid van mens, dier en milieu. In De ontplofte kip laat Dirk-Jan Verdonk zien hoe het kon gebeuren dat er nu jaarlijks zeventig miljard vleeskippen industrieel worden verwerkt en hoe dat de wereld heeft veranderd. Dirk-Jan Verdonk is historicus en dierenbeschermer. Zijn boek Het dierloze gerecht (2009) werd bekroond met de Erasmus studie-prijs. Van zijn hand verschenen eveneens Dierenrechten (2016) en Dierloos (2019). Hij is directeur van World Animal Protection Nederland.
Auteur

Dirk-Jan Verdonk

Dirk-Jan Verdonk is historicus en dierenbeschermer. Zijn boek Het dierloze gerecht werd bekroond met de Erasmus-studieprijs.