Hiëronymus van Beverningk tijdens het Rampjaar 1672
Titel
Hiëronymus van Beverningk tijdens het Rampjaar 1672
Prijs
€ 22,50
ISBN
9789462497900
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
160
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 1 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 10,99

Recensies

'Wout Troost slaagt erin de complexe stof helder uit te leggen, waardoor het boek voor zowel de geïnteresseerde leek als voor gespecialiseerde historici een handig overzicht biedt.'
– Frank de Hoog, Tijdschrift Holland

‘Van Beverningk: een van de machtigste mannen van de Gouden Eeuw over wie u waarschijnlijk bijna niets weet. Volkomen terecht dat Wout Troost zijn optreden tijdens het Rampjaar onder de aandacht brengt.’
– Sander Enderink, historicus, werkzaam voor de Stichting Oud-Hollandse Waterlinie

Wout Troost

Hiëronymus van Beverningk tijdens het Rampjaar 1672

Klem tussen Johan de Witt en Willem III. Zo kan men de positie van de Goudse regent en diplomaat Hiëronymus van Beverningk in 1672 het beste kenschetsen. Aanvankelijk steunt hij het bewind van raadspensionaris De Witt, maar geleidelijk verandert hij van gedachten en ziet hij voor prins Willem III wel een toekomst weggelegd in de Republiek.

Toen die Republiek in 1672 werd aangevallen door de Engelsen, Fransen en de bisschoppen van Münster en Keulen – het Rampjaar –, streed Beverningk aan de zijde van Willem III. Na de moord op de gebroeders De Witt door Oranjegezinden vreesde hij voor zijn leven. Maar Willem III, inmiddels stadhouder, zorgde ervoor dat zijn politieke vrienden geen wraak namen. Zo kon Van Beverningk zijn diplomatieke carrière weer oppakken.
Auteur

Wout Troost

Wout Troost studeerde geschiedenis in Leiden. Naast zijn werk als leraar geschiedenis op een middelbare school verrichte hij onderzoek. In 1983 promoveerde hij op een studie over de Ierse politiek van stadhouder-koning Willem III, over wie hij ook een biografie schreef.