Mijnheer, dat weiger ik
Titel
Mijnheer, dat weiger ik
Subtitel
Een politieagent in verzet
Prijs
€ 27,50
ISBN
9789462498242
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
256
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 1.6 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99

Recensies

‘Op meeslepende wijze vertelt Peter Sierksma het verhaal van zijn grootvader, die als politieman weigerde om Joodse medeburgers te arresteren. Het laat de lezer kennismaken met de morele dilemma’s waar ambtenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog voor stonden.’
Hinke Piersma, NIOD

Peter Sierksma

Mijnheer, dat weiger ik

Een politieagent in verzet

Het is 16 november 1942. Pieter Kapenga (1898-1982), hoofdagent in Kampen, wordt bij zijn korpschef geroepen voor een ‘opdracht die zo onopvallend mogelijk moet worden uitgevoerd’. Het gaat om de deportatie van zijn Joodse stadsgenoten naar Westerbork. Kapenga weigert en komt terecht in Kamp Vught en daarna in Dachau.

Kapenga overleeft, maar hij spreekt er nooit meer over. Dit tot verdriet van zijn kleinzoon, de historicus en oud-Trouw-journalist Peter Sierksma. Nu, bijna tachtig jaar later, probeert Sierksma alsnog de religieuze en politieke achtergronden van zijn grootvaders weigering te achterhalen.
Auteur

Peter Sierksma

Peter Sierksma studeerde algemene en vaderlandse geschiedenis te Leiden en werkte daarna als redacteur bij dagblad Trouw en de IKON. Sinds 2006 schrijft hij teksten in opdracht en publiceerde hij meerdere boeken over zorg en cultuur. In 2001 won hij de Herman Wekkerprijs voor zijn artikelen over Engelstalige literatuur en popmuziek.