De ‘grouwelyke misdaad’ van een Surinaamse plantagehouder en zijn dochter
Titel
De ‘grouwelyke misdaad’ van een Surinaamse plantagehouder en zijn dochter
Subtitel
Een achttiende-eeuwse incestzaak
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789462498747
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
224
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1.4 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Biografie
Koloniaal
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99

Recensies

‘Meer dan een levensverhaal een beeld van achttiende-eeuws Nederland en Suriname. Vakkundig uitgezocht en naverteld.’
– Dr. W.H.P.M (Giel) van Hooff, emeritus onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven en voormalig stadshistoricus van Helmond

'Een opzienbarend boek'
– Jerry dwnarain, de Ware Tijd

Henk Roosenboom

De ‘grouwelyke misdaad’ van een Surinaamse plantagehouder en zijn dochter

Een achttiende-eeuwse incestzaak

Op 29 juli 1774 werden de 54-jarige Johan Godard Biertempel, vooraanstaand burger en schepen van de stad Helmond, en zijn 25-jarige dochter Petronella Cornelia veroordeeld wegens incest. Hij werd gewurgd, zij kreeg vijftig jaar tuchthuis opgelegd. Geïntrigeerd door dit opmerkelijk vonnis reconstrueerde historicus Henk Roosenboom het levensverhaal van vader en dochter.

Johan Godard Biertempel, rond 1720 geboren in Ieper, groeide als wees op in Middelburg. Hij werd zeeman en militair. In Suriname bestierde hij vijftien jaar lang een plantage. Nadat weggelopen slaven zijn derde vrouw hadden vermoord, ging hij met Keesje, dochter uit zijn tweede huwelijk, terug naar de Republiek. Hij vestigde zich in Helmond en werd onmiddellijk lid van het stadsbestuur. Na aanhoudende geruchten dat Keesje zwanger van hem was, werden beiden gearresteerd. De drossaard en andere Helmondse notabelen probeerden in ruil voor veel smeergeld de zaak in de doofpot stoppen. Uiteindelijk greep de Raad van Brabant in.
Auteur

Henk Roosenboom

Henk Roosenboom is historicus, was werkzaam als archivaris in ’s-Hertogenbosch en Helmond en was tot 2005 senior wetenschappelijk medewerker bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Hij promoveerde in 1997 aan de Radboud Universiteit Nijmegen en schreef verschillende boeken over de geschiedenis van Noord-Brabant.