De eigenzinnige erfdochter van Middachten
Titel
De eigenzinnige erfdochter van Middachten
Subtitel
Ursula Philippota van Raesfelt (1643-1721)
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789462498914
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
320
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 2.4 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Biografie

Recensies

‘Een bijzonder boek: aan de hand van tal van onbekende bronnen schildert het een portret van een intrigerende vrouw, die in de schaduw van oorlogen en verlies steeds meer haar eigen spoor trekt.’
– Luc Panhuysen

Hermine Manschot-Tijdink

De eigenzinnige erfdochter van Middachten

Ursula Philippota van Raesfelt (1643-1721)

In de zomer van 1666 trouwde Ursula Philippota van Raesfelt, erfgename van het Gelderse goed Middachten (De Steeg, nabij Arnhem), met Godard van Reede-Ginkel, erfgenaam van het Utrechtse goed Amerongen. Het was een vruchtbare verbintenis. Het echtpaar kreeg maar liefst vijftien kinderen, die, op twee na, allemaal de volwassenheid bereikten.

De Van Reede-Ginkels leefden in een roerige tijd. De Republiek was op het hoogtepunt van haar macht, maar het was niet alles goud wat blonk. Als militair bij de ruiterij in het Staatse leger was Godard betrokken bij de vele oorlogen waarin het land tussen het Rampjaar 1672 en 1713 verwikkeld raakte. Zijn grote inzet bracht hem uiteindelijk veel roem. Op het thuisfront streed Philippota intussen haar eigen strijd. De verhouding met haar schoonmoeder was moeizaam, zeker door de bemoeienissen van de vrouwe van Amerongen met haar grote gezin. Dat Philippota een vurig aanhangster was van het katholieke geloof, maakte hun verhouding er niet beter op.
€ 29,99
+ Reserveer dit boek
Auteur

Hermine Manschot-Tijdink

Hermine Manschot-Tijdink is amateurhistoricus met een speciale interesse in de geschiedenis van adellijke huizen en hun bewoners. Eerder publiceerde zij Harreveld doorgrond. Historisch-archeologisch onderzoek naar ‘eene olde haevesaete’ (samen met Godfried Nijs) en Een allerneeteligst caracter over het tragische leven van orangiste freule Judith van Dorth.