De vlucht naar boven
Titel
De vlucht naar boven
Subtitel
Tegenculturen in Nederland in de jaren zestig en zeventig
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789462498952
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
296
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 2.3 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99

Recensies

'Een speurtocht in het grensgebied van mythe en cliché.'
– Twentejournaal.nl

'De culturele eigenaardigheden aan de flanken beschrijft Kuipers met mededogen en verwondering. Het veelstromenland was chaotisch en versnipperd, toch krijgt de auteur in relatief weinig pagina’s grip op de materie. Dat komt door zijn heldere aanpak.'
Trouw over Dwepers en dromers. Tegenculturen in Nederland 1890-1940

Jan J.B. Kuipers

De vlucht naar boven

Tegenculturen in Nederland in de jaren zestig en zeventig

'De mens is niet om te lijden in de wieg gelegd,' schreef Simon Vinkenoog in 1967. Het tekent de mentaliteit van de toenmalige tegencultuur, een verbijsterend palet van activisme, bewustzijnsverruiming en spiritualiteit. Onmiddellijke ontsnapping aan de knellende banden van de maatschappij was het doel: een vlucht naar boven op de vleugels van idealen of drugs, of allebei. Jan J.B. Kuipers schetst de diverse bewegingen en figuren die de jaren zestig en zeventig tekenden, en vraagt zich af in hoeverre er sprake was van iets nieuws en waar al die zogenaamde vernieuwing in uitmondde.
Auteur

Jan J.B. Kuipers

Jan J.B. Kuipers publiceerde circa tachtig boeken over veelal historische onderwerpen. Hij won verschillende prijzen en was stadsdichter van Middelburg. Bij Walburg Pers verschenen onder meer boeken over de Beeldenstorm, de VOC, de Franse tijd, de Hanze, de Vikingen en tegenculturen in Nederland.