De grootste slavenhandelaren van Amsterdam
Titel
De grootste slavenhandelaren van Amsterdam
Subtitel
Over Jochem Matthijs en Coenraad Smitt
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789462499270
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
264
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 cm
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99

Ramona Negrón, Jessica den Oudsten

De grootste slavenhandelaren van Amsterdam

Over Jochem Matthijs en Coenraad Smitt

De jaren 1730 vormen een keerpunt in de Nederlandse slavernijgeschiedenis: de West-Indische Compagnie verliest haar monopolie op de trans-Atlantische slavenhandel, waarop verschillende handelaren in de Republiek besluiten hun schepen in te zetten voor de private slavenhandel. Zo ook Jochem Matthijs en Coenraad Smitt. In ruim dertig jaar tijd verschepen ze tussen 11.000 en 13.000 slaafgemaakte mensen van West-Afrika naar Suriname.

Ramona Negrón en Jessica den Oudsten vertellen aan de hand van de reis van een van de eerste private slavenschepen, ’t Gezegende Suikerriet (1743-1745), het tot nu toe onbekende verhaal van de slaafgemaakte mensen en de bemanningsleden aan boord, de betrokken plantage-eigenaren in Suriname en de werkwijze van Amsterdams grootste slavenhandelaren.
Auteurs

Ramona Negrón

Ramona Negrón is historicus en promovendus aan Universiteit Leiden. Ze is gespecialiseerd in vroegmoderne koloniale, maritieme en slavernijgeschiedenis.

Jessica den Oudsten

Jessica den Oudsten is historicus, promovendus aan de Radboud Universiteit en gastonderzoeker bij het Huygens Instituut. Ze is gespecialiseerd in vroegmoderne maritieme geschiedenis en migratiegeschiedenis.