De net-niet elite
Titel
De net-niet elite
Subtitel
Hoogopgeleiden tussen macht en meritocratie
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789462499355
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
216
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 2 cm
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99

Recensies

‘De net-niet elite is een overtuigende analyse van de diversiteit van Van Rijsbergens eigen klasse, en de verdoezeling van machtsongelijkheid door het meritocratie-ideaal.’
– Natasja van Loon, Zone5300

Dylan van Rijsbergen

De net-niet elite

Hoogopgeleiden tussen macht en meritocratie

Hoogopgeleiden in Nederland zijn bevoorrecht maar ook bang. Ze streven naar goede diploma’s en leuke banen, en veel van hen dragen het liefst ook nog bij aan een betere wereld. Maar buiten de lijntjes kleuren doen ze niet, uit angst om aan status en inkomen te verliezen. In De net-niet elite onderzoekt Dylan van Rijsbergen de tegenstrijdige belangen, waarden en neuroses van deze groep. Hij vertaalt werk van Amerikaanse denkers over klasse naar de Nederlandse context, en kijkt door die bril kritisch naar het Nederlandse debat over ongelijkheid. De conclusie? De meeste hoogopgeleiden staan in de schaduw van de échte elite en hebben baat bij een gelijkwaardigere samenleving.
Auteur

Dylan van Rijsbergen

Dylan van Rijsbergen (1975) is schrijver, publicist en een van de oprichters van Jacobin Nederland. Eerder schreef hij Het onbehagen van de man (2009) over moderne mannelijkheid.