Technici en de totalitaire verleiding
Titel
Technici en de totalitaire verleiding
Subtitel
Het Technisch Gilde en de 'volkse gemeenschap'
Prijs
€ 20,00
ISBN
9789462499577
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
176
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1.1 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 9,99

Recensies

‘Technici en de totalitaire verleiding biedt een fascinerend inkijkje in de Nederlandse ingenieurswereld tijdens de bezetting en de nationaal-socialistische opvattingen over technologie.’
– Fanta Voogd, De Ingenieur

Hans Schippers

Technici en de totalitaire verleiding

Het Technisch Gilde en de 'volkse gemeenschap'

Het communisme zag in techniek en wetenschap middelen om een klasseloze maatschappij te creëren. Het fascisme en het nationaalsocialisme wilden technologie gebruiken om een sterke staat tot stand te brengen die een leidende rol in de internationale gemeenschap kon spelen. Deze gedachte werd gedeeld door civiel ingenieur Anton Mussert. Om de maatschappelijke invloed van zijn Nationaal-Socialistische Beweging te vergroten, creëerde hij een aantal ‘Fronten’ en ‘Gildes’. Het Technisch Gilde moest organisaties van technici in totalitaire zin hervormen. Dit boek gaat over de rol van deze organisatie en haar leden, de verhouding met het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs en de naoorlogse justitiële beoordeling.
Auteur

Hans Schippers

Hans Schippers werkte als historicus bij de Technische Universiteit Eindhoven en het NIOD. Hij is redacteur van Joods Nu en publiceerde over techniekgeschiedenis en Joods verzet.