Een jaar bij de ijsberen
Titel
Een jaar bij de ijsberen
Subtitel
Het logboek van de Nederlandse Spitsbergen Expeditie 1968-1969
Prijs
€ 57,94
ISBN
9789462499591
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
416
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 24.4 x 4 cm
Onderwerp
Geschiedenis

Recensies

'Een mooi hebbeding voor in de boekenkast dat een beeld geeft van het expeditieleven.'
New Scientist

'Nederlandse poolgeschiedenis op zijn best: een onversneden kijk op het echte expeditieleven.'
– Louis Beyens, emeritus hoogleraar biologie

'Ideaal leesvoer voor biologen [tijdens de kerstdagen] over de beren Barend, IJsbrand en Brommer, de Brombaan en de bloemenactie, onderuitgezakt bij de centrale verwarming.' – Bionieuws

'De inkijk in een dergelijke expeditie via het integrale logboek is uitermate uitzonderlijk en bijzonder.'
– Reisboeken.be

Een jaar bij de ijsberen

Het logboek van de Nederlandse Spitsbergen Expeditie 1968-1969

Vier jonge biologen geven een indringend en intiem beeld van hun overwintering op het eenzame eiland Edgeøya bij Spitsbergen. Hun werk droeg bij aan het onder bescherming stellen van de ijsbeer en vormde een kiemcel voor het moderne Nederlandse poolonderzoek.
Redacteurs

Hans Beelen

Hans Beelen is als neerlandicus werkzaam aan de Universität Oldenburg (D). Zijn bijzondere belangstelling gaat uit naar Arctische reisbeschrijvingen. Hij coördineerde een groot aantal digitale tekstedities en publiceerde met Ingrid Biesheuvel een bloemlezing over historische walvisvaart: Walvissen groot en vet (2018).

Jacobus de Korte

Ko de Korte ( 1943, Meliskerke), zeevogelonderzoeker in poolgebieden en tropen (universiteiten van Amsterdam en Groningen). Met Tom Haarsma maakte hij de documentaire Rural Blues 1989. Hij werkt als touroperator bij Oceanwide Expeditions.

Fineke te Raa

Fineke te Raa heeft tot haar pensioen in 2014 afwisselend gewerkt als lerares Nederlands in het voortgezet onderwijs en als archivaris bij verschillende overheidsarchiefdiensten. Zij was getrouwd met Eric Flipse en vergezelde hem graag op zijn reizen.