Om recht en gerechtigheid
Titel
Om recht en gerechtigheid
Subtitel
Paul Scholten (1875-1946), een biografie
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789462499805
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
376
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 3.4 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorieën
Biografie
Recht
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99

Recensies

'Het boek biedt nieuwe, interessante perspectieven op Scholten. Vooral de hoofdstukken over de Tweede Wereldoorlog laten zien dat ook helden die geroemd worden om hun kennis van recht en moraal, vatbaar zijn voor misstappen, inschattingsfouten en angst.'
– Maria Bouwman, Nederlands Dagblad

'Chorus weet met dit goed leesbare boek duidelijk te maken wat de grote betekenis van Paul Scholten, zeker op juridisch gebied, is geweest.'
– Sjoerd Karsten, biografieportaal

Rogier Chorus

Om recht en gerechtigheid

Paul Scholten (1875-1946), een biografie

De Amsterdamse Paul Scholten wordt door velen gezien als de grootste Nederlandse rechtsgeleerde van de vorige eeuw. In juridische kring is nog steeds veel aandacht voor zijn originele gedachten over recht en rechtsvinding. Hij baseerde zijn rechtsgevoel op zijn christelijk geloof. Hij was kerkelijk actief en zorgde er mede voor dat de Nederlands Hervormde Kerk in de oorlog stelling ging nemen tegen de bezetter. Ook was Scholten een goed organisator, hij richtte onder andere de Rechtshogeschool op in Batavia.

Vanwege zijn politieke en maatschappelijke betrokkenheid en zijn objectieve voorstelling van zaken kwam Scholten vaak in de voorzittersstoel terecht van tal van organisaties. Tegenover de bezetter was hij onverbiddelijk. Zijn houding en rechtsgevoel, vooral waar de gewetensvrijheid en de beginselen van de rechtstaat in het geding kwamen, inspireerden veel van zijn leerlingen. Ook na de oorlog, bij de wederopbouw van het land. Scholten werd zo een nationale figuur, maar overleed een jaar na de bevrijding..

Veel van zijn werk is bekend, maar tot nu toe is een biografie van deze veelzijdige persoonlijkheid uitgebleven.
Auteur

Rogier Chorus

Rogier Chorus studeerde rechten in Leiden. Hij bewoog zich in zijn loopbaan op het grensvlak van overheid en bedrijfsleven, schreef artikelen over internationaal ondernemen en bracht in 2019 een biografie (tevens proefschrift) uit over zijn vader, de Leidse psycholoog Alfons Chorus.