Het krijtstrepen verzet en de broers Van Hall, 1943-1945
Titel
Het krijtstrepen verzet en de broers Van Hall, 1943-1945
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789462499942
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
296
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Categorie
Cultuur

Recensies

‘Bij verzet tegen de nazi’s denk je niet direct aan twee bankiers en hun gekrijtstreepte handlangers. Als een forensisch accountant slaagt Willem de Bell erin hun werkwijze te achterhalen. Een indrukwekkende speurtocht van een bevlogen historicus.’
– Prof. Dr. Paul van de Laar, Erasmus School of History, Culture and Communication

Wim de Bell

Het krijtstrepen verzet en de broers Van Hall, 1943-1945

In de vroege zomer van 1944, kort nadat geallieerde troepen geland waren op de stranden van Normandië, meldt Gijs van Hall zich bij de Rijksverzekeringsbank aan de Apollolaan in Amsterdam. Het is het begin van een gewaagde miljoenendans. Willem de Bell volgt de broers Wally en Gijs van Hall en vertelt het verhaal van een ondergrondse bank. Hij zoekt het spoor terug langs een sigarenkistje op het gazon van een villa in Bentveld, een rafelig zakboekje, runners op Wall Street en een wiegje in een achterhuis. De Bell stuit gaandeweg op verloren fragmenten, als bij een portret waarvan de achtergrond is overgeschilderd.
Auteur

Wim de Bell

Willem de Bell is historicus. Hij was conservator bij het Amsterdams Historisch Museum en het Rijksmuseum, afdeling Nederlandse Geschiedenis. Daarna werkte hij in opdracht van het Verzetsmuseum Amsterdam en het Anne Frank Huis. Nu is hij freelance onderzoeker voor de Hendrik Jacobs Foundation.