Canon van 700 jaar Joods Nederland
Titel
Canon van 700 jaar Joods Nederland
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789462499966
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
224
Publicatiedatum
Afmetingen
22.5 x 22.5 x 1.8 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Religie
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99

Recensies

'Tirtsah Levie Bernfeld en Bart Wallet hebben met dit boek belangrijk werk verricht: ze vullen een lacune op die de rijke en nog springlevende geschiedenis van de Nederlandse Joden laat zien. Daarmee laten ze een kant van de Nederlandse geschiedenis zien die meer aandacht verdient.'
– Trouw, 12 april 2023, Sjoerd Mulder

Tirtsah Levie Bernfeld, Bart Wallet

Canon van 700 jaar Joods Nederland

Veel mensen weten wel iets over de Nederlands-Joodse geschiedenis, maar veelal zijn dat fragmenten: de Portugese Joden van Amsterdam, het Joodse socialisme en de fatale oorlogsjaren. Maar wat is nu de doorgaande lijn? Hoe is het Joden in Nederland vergaan vanaf het eerste moment dat ze zich hier vestigden? Daar geeft deze Joodse canon in honderd vensters antwoord op. Elk venster gaat over een belangrijke gebeurtenis, een plaats, een persoon of een voorwerp. Iedere tekst is gekoppeld aan sprekende, iconische afbeeldingen. De vensters zijn per eeuw gegroepeerd rond een samenbindend thema, waardoor ze samen een lopend verhaal vormen.
Auteurs

Tirtsah Levie Bernfeld

Tirtsah Levie Bernfeld is onafhankelijk onderzoeker op het gebied van sociale en culturele geschiedenis van Portugese Joden in de Sefardische diaspora.

Bart Wallet

Bart Wallet is hoogleraar vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.