Beïnvloeden met emoties
Titel
Beïnvloeden met emoties
Subtitel
Pathos en retorica
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789462981218
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
256
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Beïnvloeden met emoties

Pathos en retorica

Wat is de rol van gevoel in de argumentatie in het Nederlands recht, in ISIS-filmpjes en in de zelfverdediging van dopingzondaar Lance Armstrong? En hoe werkt de betoverende zang van castraten, de emotie van Mahler, Lou Reed en Prince?

'Beïnvloeden met emoties' is een inspiratiebron voor mensen die beter willen begrijpen hoe mensen elkaar ontroeren of overtuigen, en welke rol emoties daarin spelen. Het boek geeft in meer dan dertig essays voorbeelden van het effect van emoties in toespraken, pamfletten, foto's, film, beeldende kunst en muziek. Inzicht in de werking van pathos kan ertoe leiden dat we de gevoelens die we ervaren meer waarderen.

Dit boek gaat over subtiele beïnvloeding via onbewust werkende muzikale taaltechnieken. Het handelt over de aantrekkelijkheid van anekdotes en concrete beelden. En over de impact van ambachtelijke retorische technieken als drieslagen, contrasten en herhalingen in klassieke retorica en moderne media.

Het beschrijft de woede van Achilles en de pathospraktijken van Cicero en Quintilianus. Ook het catastrofale pathos in de toespraken van Goebbels wordt uitgediept, net als de opleving van de retorische studie naar aanleiding van Obama's optredens. Een verklaring wordt gegeven van het wonderlijke gebrek aan pathos in de Nederlandse politiek en de opvallende verandering die Wilders en Timmermans daarin aanbrengen.
Redacteuren

Jaap de Jong

Jaap de Jong is hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media en retoricaspecialist aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij redacteur van maandblad Onze Taal en co-auteur van boeken als De eerste minuten (2004), Handboek Stijl (2009), Beeldtaal (2010) en Bending Opinion (2010).

Adriaan Rademaker

Adriaan Rademaker is universitair docent Grieks aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde klassieke talen met bijvak muziekwetenschap. Hij is de auteur van een bundel over Sophrosyne (2005).

Christoph Pieper

Christoph Pieper is universitair docent Latijn aan de Universiteit Leiden. Hij is de auteur van een boek over de Florentijnse dichter Cristoforo Landino (2008) en heeft meerdere wetenschappelijke bundels uitgegeven.