God, iets of niets?
Titel
God, iets of niets?
Subtitel
De postseculiere maatschappij tussen 'geloof' en 'ongeloof'
Prijs
€ 23,99
ISBN
9789462983137
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
312
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Categorieën
Filosofie
Religie
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 11,99

Recensies

Smedes geeft een veelzijdig en actueel beeld van het 'probleem' van de secularisatie. Hij heeft zich uitstekend in het internationale debat verdiept en petje af voor zijn overzichtelijke analyse en gewetensvolle ordening van al die soms bijzonder abstract-diepzinnige denkers. Zijn bouwwerk zal heus niet alle gesomber over de secularisatie stoppen, maar zijn romantisch-optimistische kijk erop frist de discussie wel even lekker op. - ****, Trouw
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Taede Smedes

God, iets of niets?

De postseculiere maatschappij tussen 'geloof' en 'ongeloof'

Het religieuze landschap in Nederland is de afgelopen vijftig jaar in hoog tempo veranderd. Mensen geloven niet minder, maar wel anders. Er is al enkele jaren een trend zichtbaar waarbij mensen religieus 'winkelen' en 'bricoleren', dus elementen uit verschillende religieuze tradities combineren. Dit is typisch voor onze hedendaagse 'vloeibare samenleving' waarin grenzen vervagen en categorieën versmelten.

Er zijn mensen die een houding hebben van believing without belonging, zij geloven in iets hogers zonder zich te willen committeren aan een specifieke religieuze traditie. Zij nemen uit verschillende religieuze tradities wat ze aantrekkelijk vinden en waar ze zich goed bij voelen, en voegen dit samen tot een persoonlijk gekleurde en tamelijk veranderlijke levensbeschouwing.

Er zijn ook atheïstische 'zinzoekers' die zich religieus noemen, maar die ieder idee van een bovennatuurlijke God verwerpen. Bijvoorbeeld de groep van 'religieuze naturalisten', vaak natuurwetenschappers die een spiritualiteit aan de natuur of aan hun wetenschappelijke activiteiten ontlenen, maar gebruikmaken van taal uit de christelijke traditie. Ze spreken bijvoorbeeld over de wereld als 'heilig'. Smedes laat aan de hand van voorbeelden in dit boek zien dat door deze dynamiek traditionele categorieën van 'gelovig' en 'ongelovig' veelal niet langer adequaat blijken.
Auteur

Taede Smedes

Taede A. Smedes is godsdienstfilosoof, theoloog, schrijver en producer van elektronische muziek. Eerder publiceerde hij God, iets of niets? (genomineerd voor beste theologieboek van het jaar) en Thuis in de kosmos.