Waarom Belgen gelijk hebben en Nederlanders gelijk krijgen
Titel
Waarom Belgen gelijk hebben en Nederlanders gelijk krijgen
Subtitel
Belevenissen van buren over de grens
Prijs
€ 23,99
ISBN
9789462983458
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
252
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 11,99

Recensies

Dit boek gooit niet in één klap alle clichés overhoop; de waarheid heeft immers haar rechten. De verdienste is evenwel dat ze uitgediept worden, genuanceerd of geactualiseerd. En dat ze écht leven krijgen vanwege de talloze getuigenissen van geïnterviewde ervaringsdeskundigen. Zoals Mick Matthys er overigens zelf één is.
- Wim Vanseveren, directeur Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Brussel

Dit boek biedt nuances en onverwachte conclusies en bestrijkt vele terreinen van ons leven. Een aanrader voor wie de onvanzelfsprekendheid van zijn vanzelfsprekendheden onder ogen durft te zien.
- Joke van Leeuwen (auteur, tekenaar, performer, Nederbelg)
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Mick Matthys

Waarom Belgen gelijk hebben en Nederlanders gelijk krijgen

Belevenissen van buren over de grens

Zonder erover na te denken nemen we als vanzelfsprekend aan dat emigratie van Belgen en Nederlanders naar het buurland helemaal niet moeilijk is. We zijn zo verwant, zo dichtbij en bekend, we delen zoveel gemeenschappelijks en spreken zelfs dezelfde taal. Maar dat valt tegen!

Belg in Nederland Mick Matthys interviewt zestig ervaringsdeskundigen, dertig uit elk land, en bespreekt de clichés en vooroordelen die onze blik op elkaar vertroebelen. Wat klopt ervan en wat zit erachter? Zijn Belgen bijvoorbeeld echt heel bescheiden en Nederlanders heel zuinig? Verder betekent emigreren verwarring en aanpassing, maar ook trouw blijven aan jezelf en aan waar je vandaan komt. Kortom, het gaat over identiteit en alle bijbehorende persoonlijke dilemma’s.
Auteur

Mick Matthys

Mick Matthys kwam veertig jaar geleden vanuit België naar Nederland en was tot voor kort universitair docent aan de Universiteit van Utrecht, waar hij socialisatie- en cultuurtheorie doceerde.