Vriendjespolitiek
Titel
Vriendjespolitiek
Subtitel
Fraude en corruptie in Nederland
Prijs
€ 23,99
ISBN
9789462983496
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
338
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 10,99
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Bart de Koning

Vriendjespolitiek

Fraude en corruptie in Nederland

In Vriendjespolitiek laat gerenommeerd onderzoeksjournalist Bart de Koning zien dat ons land minder netjes is dan we denken of geloven — tegen beter weten in. Want hoe vaak zijn we er niet getuige van geweest dat Nederland geschokt werd door een affaire? De Koning plaatst de vele Nederlandse affaires van de afgelopen decennia in een breder perspectief en verklaart hoe ze ontstaan en waarom er steeds weer nieuwe affaires opduiken. In Vriendjespolitiek bespreekt hij er tientallen (o.a. Lockheed, Hollandia Kloos, bouwfraude, Ahold, Ceteco, Rotterdamse Haven, Vestia, Rochdale, vastgoedfraude, Rabo-Libor, Panama Papers, de Paradise Papers) en laat daarmee zien hoezeer corruptie en fraude onze rechtsstaat en het vertrouwen van de burger aantasten.

Een belangrijk doel van Vriendjespolitiek is om mechanismes te onderscheiden en lessen te trekken. Zo is zonnekoningengedrag een terugkerend verschijnsel bij vele affaires, denk aan Ahold, Vestia, het Havenschandaal en politicus Ton Hooijmaijers. Vaak zijn de schuldigen capabele bestuurders, die echter na vele jaren aan de top geen tegenspraak meer dulden en vervolgens ontsporen. Hoe is dit gedrag te verklaren, te herkennen én te voorkomen?
Auteur

Bart de Koning

Bart de Koning is onderzoeksjournalist en auteur van de boeken Alles onder controle, De overheid houdt u in de gaten, Operatie Blauw. Weg met de bureaucratie bij de Nederlandse politie en De veiligheidsmythe: Over politie, justitie en misdaad in Nederland. De Koning studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte onder meer voor Quote, FemBusiness en HP/De Tijd. Tegenwoordig is hij zelfstandig journalist, gespecialiseerd in politie, veiligheid, fraude, terrorismebestrijding en privacy. Hij schrijft over de politie voor De Correspondent en publiceert daarnaast in de Volkskrant, Vrij Nederland, Maarten en Justitiële Verkenningen.