Computerpioniers
Titel
Computerpioniers
Subtitel
Het begin van het computertijdperk in Nederland
Prijs
€ 28,99
ISBN
9789462983786
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
328
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1.9 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99

Recensies

Een fascinerend relaas van vallen en opstaan. Historisch nieuwsblad

de auteurs [zijn] erin geslaagd soepel heen en weer te schakelen tussen een weids historisch perspectief, waarin ze de opkomst van de computer plaatsen in de context van de wederopbouw, en geschiedschrijving op microniveau, waar samenwerkende individuen een doorslaggevende rol spelen.
De Ingenieur

Het rijk geïllustreerde boek vertelt de grote lijnen van deze geschiedenis, en vult aan met tal van inside-verhalen over mensen, instellingen, onderlinge samenwerking en buitenlandse contacten. (...) Computerpioniers is, kortom, een interessant boek dat veel vertelt over de samenwerking van wetenschap, overheid en industrie in de jaren 1945-1960.
Chemisch2Weekblad
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Gerard Alberts, Bas van Vlijmen

Computerpioniers

Het begin van het computertijdperk in Nederland

In 1952 trad Nederland het computertijdperk binnen met de ARRA, de Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam. De verandering was ingrijpend. Niet omdat die ene machine nou zoveel uitrichtte - de ARRA heeft het na die dag nooit meer gedaan -, maar omdat er iets nieuws mogelijk werd.

De Nederlandse samenleving maakte echter helemaal geen kennis met computers. Er waren een paar machines en maar heel weinig mensen hadden daar toegang toe. Voor alle anderen verliep de kennismaking via de krant. Toch hadden de ‘moderne rekenmachines’ grote culturele betekenis. Het culturele effect ging voor de machine uit.

Dit boek gaat over mensen: de rekenaars, de rekenaarsters, de bouwers en de gebruikers van rekenautomaten. En het gaat over de Nederlandse samenleving, die hen tot pioniers maakte.
Auteurs

Gerard Alberts

Gerard Alberts doceert Geschiedenis van wiskunde en informatica aan de Universiteit van Amsterdam.

Bas van Vlijmen

Bas van Vlijmen is informaticus en wetenschappelijk redacteur, en maakt kunstwerken over mens en techniek.