De traanjagers
Titel
De traanjagers
Subtitel
Herinneringen van naoorlogse walvisvaarders
Prijs
€ 22,99
ISBN
9789462983816
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
192
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1.1 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Onderwerp
Geschiedenis
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Anne-Goaitske Breteler

De traanjagers

Herinneringen van naoorlogse walvisvaarders

Als scholier werkte Anne-Goaitske Breteler in café De Bûnte Bok in het Friese dorpje Lioessens, voorheen een walvisvaarderscafé. De ornamenten in het café en de sterke verhalen en bijnamen van de stamgasten maakten dat ze gefascineerd raakte door het recente walvisvaartverleden. Een verleden waaraan wij tegenwoordig niet graag meer denken, ondanks dat de walvisvaart in de tijd van wederopbouw een trotse bijdrage leverde aan de Nederlandse economie en identiteit.

Breteler bezocht een handvol nog levende walvisvaarders thuis, en beschrijft op stilistisch fraaie wijze de herinneringen die zij op hoge leeftijd nog hebben. De sfeer aan boord, de achtergronden en motieven van de vaarders, en de avonturen in de havens die onderweg werden aangedaan passeren de revue. Evenals de walvisjacht zelf. Maar ook de twijfel en ambivalentie die tot op de dag van vandaag als een schaduw over deze jeugdherinneringen hangen.

Anne-Goaitske schrijft of ze erbij was. En u. Daar en toen. Het is of je meebladert in het geheugen van de jongens die zich, net uit de Friese klei getrokken, opeens aan de zuidpool bevonden, op schepen vol blubber, in zeeën van walvisbloed. Zo ver weg en toch nog zo dichtbij. En daar dan monter over schrijven.
— Midas Dekkers

Als leerlinge in de cursus literaire non-fictie van Judith Koelemeijer viel Anne-Goaitske Breteler al op door haar onderkoelde schrijfstijl. Geweldig dat hieruit De traanjagers is voortgekomen.
— Frank Westerman

Bekijk hier de reportage van EenVandaag
Auteur

Anne-Goaitske Breteler

Als studente Culturele Antropologie schrijft, leest en hoort Anne-Goaitske Breteler veel over het menselijk gedrag. Als Friezin in Nederland onderzoekt ze de relatie tussen platteland en stad en brengt ze het normatieve perspectief in een ander daglicht.