Walburg pers
Witte onschuld
Titel
Witte onschuld
Subtitel
Paradoxen van kolonialisme en ras
Vertaler
Menno Grootveld
Prijs
€ 23,99
ISBN
9789462984776
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
348
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press

Recensies

In haar briljante boek geeft Gloria Wekker een scherpzinnige ontrafeling van het zelfbeeld van een natie. Een verhelderende collage van geschiedenis, politiek en antropologie. Chimamanda Ngozi Adichie Witte Onschuld levert een belangrijke bijdrage die ons nieuwe en specifieke inzichten geeft om het cultureel archief van kolonialisme te bestuderen. Dit boek reikt zich uit naar lezers en trekt ze naar binnen.™ Sara Ahmed, onafhankelijk feministisch auteur en wetenschapper Gloria Wekkers geduldige anatomie van de Nederlandse raciale orde is een belangrijke bijdrage aan het groeiende debat over witheid en hoe we daaraan voorbij kunnen geraken. professor Paul Gilroy, King's College, Londen Beste boek over Nederland.™ Prof. Dr. Thijl Sunier, Vrije Universiteit Dit is een moedig boek, dat witte Nederlanders tot luisteren en leren aanzet. Vergeet de witte reflex (™"ik ben onschuldig", "wat nou racisme™"), lees eerst dit boek en leer.™ Prof. dr. Willem Schinkel, Erasmus Universiteit Rotterdam

U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Gloria Wekker

Witte onschuld

Paradoxen van kolonialisme en ras

In Witte onschuld onderzoekt en beschrijft Gloria Wekker een centrale paradox in de Nederlandse samenleving: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend. in haar verkenning van het dominante zelfbeeld van de witte Nederlander is het 'culturele archief' een leidend concept: de diep ingesleten attitudes en emoties die racisme in stand houden en hun oorsprong kennen in het koloniale verleden. Wekker schrijft in dit gezaghebbende boek onder andere over hoe media de beeldvorming over zwarte mannen en vrouwen bepalen, over het gebrek aan kennis over ras in de Nederlandse academie, over de hedendaagse conservatieve politiek en over de controversen rondom het Zwarte Piet-debat. Ook blikt ze in een nieuw hoofdstuk terug op de ontvangst van de Engelstalige editie van dit boek in Nederlandse samenleving. Gloria Wekker wint Joke Smitprijs!

€ 23,99
+ Bestel dit boek
Auteur

Gloria Wekker

Gloria Wekker is emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. In 2016 publiceerde ze White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race, over racisme in Nederland. Daarnaast is zij directeur van GEM, Expertisecentrum Gender, Etniciteit en Multiculturaliteit in het hoger onderwijs.