Walburg pers
Hoognodig!
Titel
Hoognodig!
Subtitel
Plassen in de kunst
Prijs
€ 30,99
ISBN
9789462987319
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
240
Publicatiedatum
Afmetingen
19 x 23.5 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Johan Mattelaer

Hoognodig!

Plassen in de kunst

Ook al plassen we allemaal verschillende keren per dag, toch hangt er een taboe omheen. Van jongs af aan wordt ons geleerd ons te gedragen en fatsoenlijke woorden te gebruiken voor dit nochtans noodzakelijke fysiologische gebeuren. Door de eeuwen heen is deze paradox bij vele kunstenaars niet onopgemerkt gebleven.

Hoognodig! Plassen in de kunst is een reis door ruimte en tijd, waarbij onderweg stil wordt gehouden bij allerlei kunstvormen. De lezer-kijker ontdekt hoe kunstenaars plassende figuren - man of vrouw, jong of oud, menselijk of dikwijls engelachtig - hebben uitgebeeld. Stomverbaasd ontdek je op bekende kunstwerken opeens in een hoekje een man die tegen een muur plast of een klein engeltje dat grazige weiden besproeit= Een detail dat je als kijker nu voor het eerst opmerkt en dat je nooit meer zal ontgaan als je de volgende keer het kunstwerk te zien krijgt.

De kunstenaars tonen de plassende mens nu eens ernstig dan weer frivool of gewoon humoristisch, soms ook uit protest of om een statement te maken. Maar altijd intrigeren de kunstwerken door de geheime boodschappen of symbolische aanwijzingen die vaak alleen verklaard kunnen worden door ingewijden - zoals de auteur van dit boek. De uitgebreide achtergrondinformatie over de kunstenaars en hun werk geeft bovendien inzicht in de soms complexe ontstaansgeschiedenis van de verschillende kunstvormen. Een boeiende ontdekkingstocht!

De Engelstalige editie verschijnt tegelijkertijd met titel For This Relief, Many Thanks= (ISBN 978 94 6298 732 6)
€ 30,99
+ Bestel dit boek
Auteur

Johan Mattelaer

Johan Mattelaer is uroloog met een passie voor geschiedenis en kunst. Hij publiceerde diverse rijk geïllustreerde boeken op het raakvlak tussen de urologie/seksuologie en geschiedenis/kunst.