Adriaen Brouwer. Meester van emoties
Titel
Adriaen Brouwer. Meester van emoties
Subtitel
Tussen Rubens en Rembrandt
Vertaler
Dimitri De Maesschalck
Prijs
€ 30,99
ISBN
9789462989771
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
224
Publicatiedatum
Afmetingen
24 x 28 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
Hardback - € 30,99
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Katrien Lichtert (red.)

Adriaen Brouwer. Meester van emoties

Tussen Rubens en Rembrandt

Adriaen Brouwer werd rond 1606 geboren in Oudenaarde, een stad in de Vlaamse Ardennen. Recent archiefonderzoek heeft dit nu definitief aangetoond. Al vrij jong trekt Brouwer naar de Noordelijke Nederlanden: naar Haarlem en Amsterdam. Later woont hij in Antwerpen, waar hij reeds in 1638 sterft. Ondanks een kort en turbulent leven liet deze exceptionele meester een indrukwekkend oeuvre na, klein in omvang maar kwalitatief van het allerhoogste niveau. Veelzijdig en innovatief, dat zijn de begrippen die zijn oeuvre het beste samenvatten.

Vanuit kunsthistorisch oogpunt is Adriaen Brouwers werk van uitzonderlijk belang: als baanbrekend meester slaat hij een brug tussen de zestiende-eeuwse Bruegeltraditie en de genre- en landschapsvoorstellingen van de zeventiende eeuw. Zijn schilderstalent en de gelaagdheid van zijn werk maken hem tot een van de boeiendste kunstenaars van de zeventiende-eeuwse Lage Landen. Brouwers bekendheid in zijn eigen tijd en de appreciatie door meesters zoals Rubens, Rembrandt en Van Dyck, staan in schril contrast met de perceptie van de kunstenaar vandaag de dag: bij het grote publiek is Adriaen Brouwer relatief onbekend.

Adriaen Brouwer. Meester van emoties brengt hierin verandering. Het boek verschijnt naar aanleiding van een tentoonstelling in Oudenaarde (15 september-16 december 2018). Katrien Lichtert is curator van deze ambitieuze tentoonstelling. Ze bracht een internationaal team samen van kunsthistorici die diepgaand de diverse aspecten van zijn oeuvre analyseren en verklaren.