Walburg pers
Het hart op de tong
Titel
Het hart op de tong
Subtitel
Emoties in de politiek
Prijs
€ 30,99
ISBN
9789463723312
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
284
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Het hart op de tong

Emoties in de politiek

Meer dan ooit dragen burgers het hart op de tong. Denk aan hun woede als politici vluchtelingen in hun gemeente willen opnemen of aan de heftige taferelen rondom Zwarte Piet. Over het algemeen worden deze emotionele uitingen met bezorgdheid bekeken. Is dit terecht? Wat is de rol van emoties precies, en hoe verhouden zij zich tot de rede? Is de verhouding tussen emotie en rede daadwerkelijk verschoven? En zo ja, hoe zit dat precies? In deze bundel onderzoeken filosofen, sociologen en historici de complexe rol van emoties in de Nederlandse politiek. Hoe vertolken politici de woede van burgers over de gaswinning in Groningen? Waarom spelen wraak en verontwaardiging een grotere rol in de discussie over het straffen van criminelen? Welke rol speelt hoop in de manier waarop beleidsmakers bijstandsontvangers aan het werk proberen te krijgen? Hoe worstelen klanten van voedselbanken met schaamte en schuid? Hoe laten zowel populisten als hun tegenstanders zich door angst leiden? Kan ressentiment een positieve kracht zijn? Alle essays laten zien dat emoties geen bijverschijnsel zijn van de politiek, maar haar vorm geven, ten goede of ten kwade. Gevoelens vormen de hartslag van de politiek en zonder emoties valt de democratie niet te begrijpen.
€ 30,99
+ Bestel dit boek
Redacteurs

Sjaak Koenis

Sjaak Koenis is als hoofddocent verbonden aan de Faculteit der Cultuur en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit van Maastricht.Hij publiceerde eerder over de rol van gemeenschap en cultuur in het publieke debat. In november 2016 verscheen De januskop van de democratie; over de bronnen van boosheid in de politiek, Van Gennep, Amsterdam.

Tsjalling Swierstra

Tsjalling Swierstra is hoogleraar filosofie aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit van Maastricht. Hij publiceerde bij AUP samen met Evelien Tonkens De Beste de Baas (2008) over meritocratie, en schreef daarnaast vele artikelen over de wisselwerking tussen techniek en moraal."

René Gabriëls

René Gabriëls is als universitair docent verbonden aan de Faculteit der Cultuur en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit van Maastricht. Hij publiceerde over onder meer armoede, integratie van migranten en democratie.