Wit is nu aan zet
Titel
Wit is nu aan zet
Subtitel
Racisme in Nederland
Prijs
€ 21,99
ISBN
9789463724654
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
204
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1.8 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 10,99

Recensies

"Lida van den Broek beschrijft in alle scherpte hoe alledaags racisme eruitziet. Maar daar laat ze het niet bij. Door aan te geven hoe racisme onder ogen kan worden gezien, biedt ze bovendien een weg vooruit. Daarmee is het een hoopvol boek geworden."
Lilianne Ploumen

"Wit is nu aan zet is een oprecht pleidooi voor witte mensen om de eigen verantwoordelijkheid voor het afrekenen met racisme, serieus te nemen."
Ernestine Comvalius, directeur Bijlmerparktheater

"Dit boek geeft een waardevolle beschouwing over de aanwezigheid én ontkenning van racisme in Nederland. Ze prikkelt niet alleen tot reflectie, maar biedt ons ook perspectieven om een verschil te kunnen maken.
Halleh Ghorashi, hoogleraar Diversiteit en integratie

Lida M. van den Broek

Wit is nu aan zet

Racisme in Nederland

In Nederland worden we geconfronteerd met een opvallende paradox. Nederlanders zijn in het algemeen tegen racisme, maar toch komt racisme dagelijks voor.

Wit is nu aan zet laat zien hoe vaak onbewust, ongewild en onbedoeld racisme op allerlei manieren subtiel een rol spelen in Nederland. Hoe komt het dat Nederlanders tegen racisme zijn, maar hun ogen sluiten voor wat er dagelijks gebeurt? Welke onbewuste mechanismen spelen een rol? Dit boek biedt handvatten om alledaagse incidenten te herkennen en aan te pakken. Wat kunnen wij individueel en gezamenlijk doen om racisme te voorkomen? Het beschrijft onder andere de transformatieve dialoog, een methode om het controversiële en ongemakkelijke gesprek op een effectieve manier met elkaar aan te gaan.

Dit boek heeft geen connectie met het platform 'Wit aan zet' van Stichting Nederland Wordt Beter, dat zich inzet voor een toekomst zonder racisme en uitsluiting.
Auteur

Lida M. van den Broek

Lida M. van den Broek is organisatieantropoloog en promoveerde in 2009 op onderzoek naar etnische diversiteit op de werkvloer. Ze is eigenaar van trainings- en adviesbureau Kantharos, gespecialiseerd in etnische diversiteit. Ze publiceerde over racisme, diversiteitsbeleid, de positie van vrouwen en over pesten, intimidatie en discriminatie op de werkvloer. Zo publiceerde zij eerder Hoe zit het nou met wit (1987).