Kids, koffietjes & comfortzone
Titel
Kids, koffietjes & comfortzone
Subtitel
Waarom taal soms irritant is
Prijs
€ 18,99
ISBN
9789463727105
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
144
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press

Vivien Waszink, L. van Eerten

Kids, koffietjes & comfortzone

Waarom taal soms irritant is

Qualitytime met de kids op papadag. Koffietje doen met de collegaatjes. Chillen op een fissa met je matties. Feedback over de schutting gooien. Hun irriteren zich aan die meisje. Krijg je jeuk van deze zinnen? Dat kan kloppen, want onnodig Engels, verkleinwoorden, jongerentaal, jargon op de werkvloer én fouten behoren tot de grootste taalergernissen. Vijf jaar lang verzamelde het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) allerlei taalirritaties tijdens de verkiezing ‘Weg met dat woord!’.

In Kids, koffietjes & comfortzone bespreken Vivien Waszink en Laura van Eerten de duizenden ingestuurde woorden uit Nederland en Vlaanderen, maar gaan ze vooral dieper in op die taalergernissen. Want waarom is taal soms zo irritant? Maar dat is nog niet alles: in het boek staan ook columns over taaljeuk, onder andere van schrijfster Griet Op de Beeck, die gruwt van het woord passie. Journalist Patrick Van Gompel heeft het moeilijk met verkleinwoordjes in restaurantjes. En taalkundige Marc van Oostendorp ergert zich juist aan de ergernis.
Auteurs

Vivien Waszink

Vivien Waszink is taalkundige en studeerde ooit af op de betekenis van het woord leuk. Vivien werkt op het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) mee aan het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW), doet onderzoek naar woordvorming en vertelt en schrijft graag over nieuwe woorden, hiphoptaal en jongerentaal. Vivien organiseerde vijf jaar lang de verkiezing Weg met dat woord!, schreef Woord! De taal van nederhop, Klerenwoorden en modetaal (2018) en is co-auteur van de boeken Waar komt pindakaas vandaan? (2013), Waar komt hagelslag vandaan? (2015) en Waar komt suikerspin vandaan? (2017).

L. van Eerten

Laura van Eerten studeerde taalwetenschap in Groningen en is nu verbonden aan het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT), waar ze vijf jaar lang de verkiezing Weg met dat woord! organiseerde. Laura schrijft onder andere voor Onze Taal en Taalvoutjes, en is samensteller en co-auteur van de boeken Waar komt pindakaas vandaan? (2013), Waar komt hagelslag vandaan? (2015) en Waar komt suikerspin vandaan? (2017).