Walburg pers
De Weduwen van Rawagede
Titel
De Weduwen van Rawagede
Subtitel
Getuigen van de dekolonisatieoorlog
Prijs
€ 39,99
ISBN
9789463727501
Uitvoering
Hardback
Publicatiedatum
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press

Recensies

Het is zowel ontroerend als confronterend dat deze vrouwen op (zeer) hoge leeftijd zich door de fotograaf van zo nabij lieten naderen. Zij lieten Suzanne Liem toe in zowel hun kwetsbaarheid als - in mijn ogen - óók hun waardigheid, die ik meen af te lezen in de verstilling die uit hun portretfoto's spreekt. De contrasten van donker en licht (het clair-obscur in de schilderkunst en fotografie dat een dramatisch visueel effect teweegbrengt) in de foto's staan voor mij symbool voor de donkere en lichtere kanten die hun levens zullen hebben gekend.
- Esther Captain

Dit indrukwekkende fotomonument van Suzanne Liem markeert de zoektocht naar gerechtigheid
- Peter J.P. Tak, emeritus hoogleraar Radboud Universiteit en expert op het terrein van de strafrechtsvergelijking
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Suzanne Liem

De Weduwen van Rawagede

Getuigen van de dekolonisatieoorlog

Op 9 december 1947 richten Nederlandse militairen een bloedbad aan onder de bevolking van het West-Javaanse dorpje Rawagede. Zonder enige vorm van proces executeren Nederlandse soldaten daar 431 mannen en jongens. De levens van talloze weduwen en andere nabestaanden die achterblijven zijn verwoest. Van vervolging van de verantwoordelijken is geen sprake en de moordpartij lijkt voorbestemd voor de vergetelheid.Totdat, ruim zestig jaar later, de laatste nog levende weduwen de Staat der Nederlanden in een rechtszaak aansprakelijk stellen en door de rechter in het gelijk gesteld worden. Als documentair fotograaf Suzanne Liem van de zaak hoort, is zij onmiddellijk geraakt. Zij werkt aan een langlopend fotoproject over het lot van weduwen wereldwijd en heeft zelf Chinees-Indische wortels.

In 2010 en 2015 reisde zij, na overleg met advocaat Liesbeth Zegveld en de stichting Comité Nederlandse Ereschulden, naar de weduwen van Rawagede .Ook ontmoette zij weduwen in Zuid-Sulawesi met een overeen-komstige geschiedenis. De indringende portretten die deze ontmoetingen opleverden, geven een gezicht aan een groep die lang onzichtbaar is geweest. De foto's nemen ons mee in een intieme wereld waarin we kunnen zien hoe het geweld van de geschiedenis zijn sporen nalaat in de levens van mensen. Dat maakt De Weduwen van Rawagede tot een waardevol historisch document. Naast persoonlijke getuigenissen van de weduwen zijn in het boek op kunstzinnige wijze fragmenten uit uitspraken van de rechtbank Den Haag verwerkt, die het onrecht dat de vrouwen is aangedaan én het gelijk dat zij kregen, verklaren. Historicus Esther Captain (KITLV, HvA) schreef speciaal voor het boek een essay.

Op achtjarige leeftijd kreeg Suzanne Liem, van haar in Indonesië geboren Chinese vader, haar eerste camera. Ze volgde haar passie en studeerde, na haar studie rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden, aan de Fotoacademie Amsterdam. Toen ze in 2008 een rapport las over discriminatie en verstoting van weduwen, ging ze naar India om het dagelijks leven van deze weduwen te fotograferen. Dat was het begin van haar langlopende internationale project over het lot van weduwen, waarvan de Weduwen van Rawagede onderdeel is.
€ 39,99
+ Bestel dit boek
Auteur

Suzanne Liem

Suzanne Liem werd geboren in Delft (1965). Ze kreeg haar eerste camera van haar vader toen zij acht jaar oud was. Sindsdien fotografeert zij de mensen om zich heen. In 2002 ging zij aan de Fotoacademie in Amsterdam studeren. Suzanne studeerde daar af in 2006. Haar specialiteiten zijn het maken van ‘documentaire portretten.’ Haar foto’s tonen mensen in hun eigen omgeving. Dubbelportretten tonen de relatie tussen mensen of het gebrek daaraan.