Geldschieters
Titel
Geldschieters
Subtitel
Investeringsfondsen, autoritarisme en de strijd tegen de Europese democratie
Vertaler
Alexander van Kesteren
Prijs
€ 20,00
ISBN
9789464560107
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
184
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1.7 cm
Categorieën
Economie
Politiek
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 9,99

Recensies

‘Een essentiële bijdrage aan het nationale en internationale debat over de opkomst van economische ongelijkheid.’ Johan Heilbron – Johan Heilbron

Geldschieters

Investeringsfondsen, autoritarisme en de strijd tegen de Europese democratie

Een uiterst leesbare en overtuigende analyse van de autoritaire machtsgreep door het investeringskapitaal dat Europa steeds sterker in de tang heeft. Van de financiering van de Brexit naar de doelgerichte verzwakking van Europese instellingen en van de groeiende kloof tussen arm en rijk naar de financiering van antidemocratische leiders en partijen – moedwillig op weg naar maatschappelijke destabilisatie, klimaatcatastrofe en oorlog.

Je moet de vijand kennen om die te kunnen bestrijden, zeggen Benquet en Bourgeron, en ze zetten een belangrijke eerste stap. Hun economisch-sociologische analyse maakt korte metten met gangbare verklaringen voor vastlopende armoedebestrijding en belastinghervorming, falend voedsel- en klimaatbeleid, en toenemende democratische en veiligheidsuitdagingen.
Auteurs

Marlène Benquet

Marlène Benquet is onderzoeker aan het CNRS (Université Paris Dauphine). Ze onderzoekt de politieke effecten van de opkomst van westerse financiële sectoren.

Théo Bourgeron

Théo Bourgeron is postdoctoraal onderzoeker aan het University College Dublin, Ierland. Hij onderzoekt de politieke effecten van de opkomst van westerse financiële sectoren.

Johan Heilbron

Johan Heilbron is socioloog, hoogleraar aan de universiteit van Uppsala en emeritus hoogleraar aan EHESS-CNRS in Parijs en de Erasmus Universiteit. Zijn onderzoek spitst zich toe op economische ongelijkheid en de werking van durfkapitaal.